Facebook ve Yahoo arama için güçlerini birleştiriyor mu?

Facebook ve Yahoo arama için güçlerini birleştiriyor mu?

Marissa Mayer’ın son başarısı, Facebook’u Yahoo ile bir arama anlaşması imzalamaya ikna etmek olabilir mi? The Telegraph’ın elde ettiğini söylediği bilgilere göre bu konuda iki firma arasında gerçekleşen görüşmelerden ortaya çıkan sonuç bu yönde.

Bu tabi ki sadece bir iddia, fakat eğer doğruysa Facebook ile Yahoo’nun ilk yakınlaşması olmayacak. Daha önce çok daha ufak çaplı konularda beraber hareket eden ve projeler geliştiren iki firma aynı zamanda Microsoft kesişim kümesi içerisinde de yer alıyorlar. Microsoft her ikisi ile de yakın ve sağlam ilişkililere sahip.

Peki Facebook ve Yahoo (Microsoft’un da desteği ile) acaba Google’a karşı bir ittifak oluşturabilirler mi?

İlk bakışta bunun için ortada bir engel görünmüyor. Diğer yandan Google’ın domine ettiği arama pazarında daha fazla söz sahibi olabilmek için güçleri birleştirmek neredeyse tek seçenek. Yahoo arama yarışında epey gerilerde kaldı, Microsoft ise Bing ile ön sıralara çıkabilmek için çok çalışıyor. Şu anda Google’ın yaklaşık yüzde 66’lık pazar payına karşılık yüzde 16’lık bir pay kapabilmiş durumda.

Arama Facebook’a uzak bir iş değil

Arama konusunda Yahoo ile iş birliği yapmak Facebook’un asıl faaliyet alanın dışına çıkması gibi görülebilir ama aslında durum öyle değil. Arama internet reklamcılığının en büyük gelir kaynağı olduğunu geçen yıllar içerisinde ispatladı. Facebook da kendi reklam platformuna sahip ve asıl işi, aynı Google’ın olduğu gibi, internet reklamcılığı. Dolayısıyla arama işi Facebook’a hiç de uzak bir faaliyet alanı değil.

Geçtiğimiz günlerde Zuckerberg’in arama konusuna daha fazla ağırlık vereceklerini açıklamış olması da tüm bu iddiaların doğruluk payını biraz daha artırıyor. Diğer yandan her iki firma da gözlerini mobile dikmiş durumdalar, ve her ikisi de bu alanda oldukça iyi gidiyorlar. Olası bir arama anlaşması ve hatta birlikte oluşturulacak bir arama motoru, özellikle mobilde fark yaratma potansiyeline sahip olabilir.

Görüşmelerin sadece Yahoo ve Facebook arasında, yani Microsoft’tan bağımsız olarak gerçekleştiği söyleniyor ama eğer bu görüşmeler varsa Microsoft’un da bir aşamada buna dahil olması sürpriz olmaz. Ne Yahoo, ne de Facebook için Microsoft’u devre dışı bırakmak faydalı bir hamle olmayacaktır. Microsoft’un ise arama alanında daha da güçlenebilmek için bu tarz bir anlaşmaya uzak değil, mümkün olduğu kadar yakın durmak istemesi sürpriz olmaz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.