Samsung'tan Apple'a zam

Samsung ve Apple arasındaki rekabet son sürat devam ederken, iki şirketin birçok konuda iş ortaklığı yaptığını unutmamak gerekiyor. Bu iş ortaklıklarının başındaysa Apple'ın iPhone, iPad ve Mac ürünlerinde kullandığı birçok donanım parçasını Samsung'tan satın almayı tercih etmesi geliyor.

Ancak Samsung, hızlı bir kararla Apple'a sattığı tüm donanım parçalarının fiyatına ortalama yüzde 20 zam yapmış durumda. Güney Kore'deki Chosun Ilbo haberine göre Apple'ın bu zamlara ilk başta karşı çıktığı, ancak şu anda başka üretici firma bulamadığı için zamlı fiyatlar üzerinden Samsung ürünlerini satın almaya devam edeceğini ileri sürüyor.

İddialara göre Apple'ın Samsung'tan aldığı parçalar, piyasanın yaklaşık yüzde 10 altında satılıyordu. Yani Samsung'un Apple'a yaptığı zamla birlikte parçaların fiyatı piyasanın yaklaşık yüzde 10 yukarısına çıkmış oldu.

2012'de 200 milyon adet parça satın alacak

Peki Apple, Samsung'tan hangi parçaları satın alıyor? İki şirket arasındaki iş ortaklığının başında işlemci var. Apple'ın her cihaz tanıtımında öncelikli olarak tanıttığı özelliklerin başında işlemci bulunuyor. Son olarak dördüncü nesil iPad'lerde kullanılan A6X işlemciyi tanıtmıştı. Ancak bu işlemci Samsung tarafından üretiliyor ve Apple'a olan maliyeti yaklaşık 17.50 dolar.

Rakamlara bakacak olursak Apple; iPad, iPhone ve Mac'lerde kullanılmak üzere Samsung'tan sadece 2011 yılında 130 milyon adet parça satın almıştı. Ancak Apple'ın 2012 yılında hemen hemen tüm ürün kalemlerinde satışlarını artırması sonucu, bu rakamın artması bekleniyor. Tahminlerse yıl sonuna kadar 200 milyon adede yaklaşacağı yönünde.

Yeni üretici TSMC olabilir

Bu süreçten sonra Apple'ın ne yapacağı sorusu aklımıza geliyor. Aslında bu sorunun cevabı geçen hafta verilmişti. China Economic News Service'in haberine göre Apple 2014 yılında Samsung'tan parça almayı kesecek ve Tayvan merkezli TSMC şirketinin ürettiği dört çekirdekli işlemcileri kullanmaya başlayacak.

Apple ve Samsung arasındaki rekabet gelecek yıllarda hiç olmadığı kadar şiddetini arttıracak. Gerek mahkeme salonunda gerekse cihaz satışı konusunda sık sık birbirine giren iki şirket Apple'ın bu hamlesiyle beraber aralarındaki tüm bağı koparmış olacak. Bu durum her iki şirketi gelecekte nasıl etkileyecek bekleyip göreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.