Presumers: Ön tüketiciler artık daha fazla söz sahibi

Presumers: Ön tüketiciler artık daha fazla söz sahibi

Tüketici eğilimleri uzmanı Trendwatching bu ay yine dikkat çeken bir konuya değiniyor. Kasım ayı raporunun konusu Presumers yani ön tüketiciler veya ön kullanıcılar. Hemen biraz daha açalım konuyu.

Presumers kavramı, tüketicilerin bir ürün ve hizmet piyasaya sunulmadan önce devreye girmesini ifade ediyor. Giderek yayılan bu kavram aslında daha yayına girmeden yatırım alan girişimlerin de bir kullanıcı kitlesiyle buluştuğunu gösteren bir detay.

Günümüz pazarını beklenti ekonomisi olarak adlandıran Trendwatching, tüketicilerin farklı ve hızlı sunumlar beklediğini hatırlatıyor. Giderek yaygınlaşan 'crowdsourcing' (kitlesel fonlama) platformları ile yeni üretim teknolojilerinin (girişimcilik eğilimi dahil) ile tüketicilerin artık daha kolay bir şekilde ön tüketici veya ön kullanıcı olabilirdiğini aktarıyor. Bu durum kişilerin kendini özel hissetmesini sağlarken markalar veya girişimler için de bir ön pazar deneyimi sağlanmış oluyor.

Trendwatching'e göre bu kavramı tetikleyen faktörler ise şöyle sıralanıyor;

  1. Firstism: Daha fazla, daha hızlı, daha iyi, daha özel, hemen şimdi
  2. Öyküler: Harika öykü, harika statü
  3. Aidiyet Hissi: Birlikten kuvvet doğar
  4. OFF = ON : Çevrimiçi olanın çevrimdışı, çevrimdışı olanın çevrimiçi olması…
  5. Yeni platformlar: Yatırım, üretim ve satışın altüst oluşu

Kickstarter Presumers'ı tetikleyen işler arasında en başta geliyor ve Çin'in ilk kitlesel fonlama girişimi  DemoHour  da bu listeye ekleniyor. Hatırlarsanız Pebble, topladığı 10 milyon dolarla birlikte 70 bine yakın ön kullanıcı kazanmıştı.

Trendwatching bu konuda verdiği diğer örneklere de bakarak bu konuda ürününüz için ön tüketiciler veya ön kullanıcılar bulup bulamayacağınızı düşünebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.