Geleneksel medya tüketiminde her zaman medya kanallarının hazır yayın akışlarıyla başbaşa kaldık. Bu deneyim akıcı bir seyir sunsa da kendi içinde yönlendirilemeyen bir deneyimdi.
Online dünyaya geçtiğimizde ise etkileşimli bir medya tüketimi bizi karşıladı ama bu kez de parçalı bir süreçle başbaşa kaldık. Woisio.com işte bu sorunu çözmeye çalışan devrimsel nitelikte girişim.
Şimdiye kadar gördüğüm en gelişmiş yerli internet projesi olduğunu söyleyebileceğim Woisio'yu bir kaç kelimeyle anlatmak kolay değil. Zira Woisio'nun kurucusu Müjdat Ayoğuz'un deneyimlerini ve projeyi dinlediğimde ortaya çıkarılan ürünün şimdiye kadar görülmedik bir medya tüketim deneyimi sunduğunu gördüm.
World is yours
Woisio, 'World is yours' deyiminin kısaltması. Online medya dünyasında kontrolün sizde olduğunu ifade ediyor. Online medya içeriklerini (video, müzik, resim, metin) bir akış halinde sunmak için de 24 saatinizi 15 dakikalık sahnelere ayırıyor ve içerik sahiplerini yayın akışınızda yer almaya davet ediyor.
İçerik sahiplerinin istediği sahneye çıkması da özel bir açık artırma sistemine dayanıyor.
Bu açık artırma sisteminde elbette krediler var ancak bu krediler kullanıcıların vermiş olduğu puanlamalarla toplanıyor. Yani en çok beğeni (+ oy) toplayan en çok krediye dolayısıyla yayın akışında istediği yere geçme şansı elde ediyor. (Bkz: woisio.com/videos)
Yani oyunlaştırma üzerine kurulu bir yayın yönetimi söz konusu diyebiliriz.
Kesintisiz medya deneyimi
Beğenilerinizle şekillenmiş, kesintisiz bir medya akış sunan Wosio'da farklı kanalları takip etmek ve içerikleri geriye dönük olarak tüketmek mümkün. Facebook ve Twitter hesabınızla Woisio'ya kayıt olabiliyorsunuz. Yayıncılar farklı kaynaklardan video ekleyebiliyor ve kullanıcılar 'giriş yapma' (check-in) mantığıyla etkileşimi artırıyor.
Woisio'nun kurucusu Müjdat Ayoğuz, internetin gelişimini ilk katmanlardan itibaren şahitlik eden bir isim. Kaotik ve düzensiz online medya tüketimini hizaya getirmeye cesareti de bu deneyim sayesinde geliyor. 9'u Türkiye'de olan 11 kişilik ekibin de aynı deneyimle Woisio'ya katkı sağlamış durumda. Tek sorun bu yeni deneyime kullanıcıların ne kadar sürede alışacağı. Zira her yeni deneyimin yerleşmesi biraz zaman istiyor.
Girişimin mali boyutundan bahsedecek olursam, Woisio 1 milyon dolarlık tohum yatırımıyla yoluna devam ediyor ve yeni yatırım süreçlerini kovalıyor. Gelir modeli ise önümüzdeki dönemde bir kaç farklı model ile devreye almayı planlıyor.
Özellikle pofesyonel olma yolunda ilerleyen bireysel video yayıncılarını ilgilendireceğini düşündüğüm Woisio bu ay itibariyle test sürümünde kayıt almaya başladı. Sanırım bu süreçte de beta.woisio.com adresinden kayıt olan ilk kullanıcılar olacaksınız. Şimdilik Amerika pazarına hitap eden Woisio'nun yerel içeriklerle dolması için biraz beklememiz gerekeceğini de eklemeden geçmeyeyim.