Üçüncü çeyrekte Android, iOS’un 5 katına ulaştı

Üçüncü çeyrekte Android, iOS’un 5 katına ulaştı

Akıllı telefon pazarında Android ağırlığını giderek hissetirmeye başlıyor. Araştırma firması IDC’nin 2012’nin üçüncü çeyreğinde dair raporuna göre bu dönemdeki akıllı telefonların pazar payının yüzde 75’ini Android işletim sistemine sahip cihazlar oluşturuyor. iOS ise ikinci sırada ancak satışa sunulan cihazların sadece yüzde 14,9’u Apple’ın işletim sistemini kullanıyor.

Toplam 181 milyon adet yeni akıllı telefonun piyasaya sürüldüğü 2012’in üçüncü çeyreğinde satışa sunulan cihazların 136 milyonu Android işletim sistemine sahip. Apple’ın ise aynı dönemde 26,9 milyon adet yeni iOS telefonu bulunuyor.

Hem Google, hem de Apple pazar paylarını bir önceki yılın aynı dönemine göre artırmış durumdalar. Bir yıl öncenin aynı dönemine göre Android’in pazar payı yüzde 17,5, iOS’un ise yüzde 1,1 artmış durumda. Satışa sunulan cihazlarda da durum çok farklı değil. Satışa sunulan cihazlar açısından yıllık değişim Android’de yüzde 91,5, iOS’ta ise yüzde 57,3.

Tabi ki bu iki devin aynı anda pazar payı kazanması diğerlerinin kaybettiği anlamına geliyor.

Hem pazar payı, hem de üçüncü çeyrekte satışa sunulan cihazlar açısından üçüncü sırada BlackBerry geliyor. Zor günlerden geçmekte olan RIM üçüncü çeyrekte 7,7 milyon adet yeni cihaz pazara sürerken yüzde 4,3’lük pazar payına sahip. Fakat bu oran bir yıl önceki yüzde 9,5’in yarısından da az. Satışa sunduğu cihaz adedinde ise yüzde 34,7’lik bir gerileme göze çarpıyor.

2012’nin üçüncü çeyreğinde piyasaya sürülen 4,1 milyon adet Symbian cihaz sayesinde emektar işletim sistemi halen pazarın yüzde  4,1’ini elinde bulunduruyor. Fakat bu bir yıl önceki yüzde 14,6’nın çok gerisinde. Satışa sunulan cihazlar anlamında ise Symbian’ın yüzde 77,3 gerilediği görülüyor.

Bu dönemde en büyük çıkış yapan ise Microsoft’un Windows Phone 7’si. Pazar payı sadece yüzde 2 olsa da, bir önceki yılın aynı dönemindeki yüzde 1,2’den daha iyi. Satışa sunulan cihazlarda ise yüzde 140’lık bir artış ile 3,6 milyona ulaşmış durumda. Tabi ki Microsoft’un asıl performansını Windows Phone 8 ile ilgili rakamlar ortaya çıkmaya başladığında göreceğiz.

Bir kez daha zirvenin tepesine dönüp baktığımızda Android ve iOS’u büyük oranda yalnız görüyoruz. Her ne kadar Android açık ara önde görünse de, resmin bütününe bakabilmek için iOS’un çok daha güçlü bir ekosisteme sahip olduğunu da unutmamak gerekiyor.

iOS’taki uygulamaların gelir oranları Android’dekilere göre çok daha yüksek. Aynı esnada çok çeşitli işlemci gücü ve ekran boyutuna sahip Android’li akıllı telefonlar uygulama geliştiriciler için önemli bir engel. Fakat geliştiricilerin pazar payını da görmezden gelmesi mümkün değil. Android’in kullanıcı sayısını giderek artırması geliştiricilerin Google’ın işletim sistemine daha çok ağırlık vermesine de neden olması kaçınılmaz.

Bu da geriye tek bir soru bırakıyor; mobil geliştiriciler için nitelik mi yoksa nicelik mi daha önemli olacak?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.