Giyilebilir teknolojilerin yakın geleceği [Araştırma]

Giyilebilir teknolojilerin yakın geleceği [Araştırma]

İlk akıllı telefonlar 1990’ların ikinci yarısında ortaya çıkmış olsa da, bugün anladığımız anlama ancak 2000’lerin ikinci yarısında kavuşabildiler. Bu anlamda akıllı telefonların gerçek anlamda henüz sadece 5 – 10 yıllık bir geçmişi olduğunu söyleyebiliriz. Fakat telefonların akıllanması aslında çok daha önemli bir trendin göstergesi. Son 5 – 10 yıllık dönem içerisinde sadece telefonlar değil, pek çok cihaz akıllı hale gelmeye başladı…

Günümüzün teknoloji artık pek çok cihazın bir işlemci ve internet bağlantısına sahip olmasını mümkün kılıyor. Bu sayede de insanların çok uzun zamandır kullana geldikleri gündelik cihazlar, yepyeni işlevler kazanarak çok daha fazla ihtiyacı karşılayabilir hale geliyorlar.

Bu anlamda belki de en ilginç konu giyilebilir teknolojilerin hayatımıza girmeye başlamış olması…

Google’ın Project Glass’ını duymuşsunuzdur. Ya da Kickstarter’dan 10 milyon dolar toplayan akıllı saatini. Nesnelerin interneti (internet of things) kavramı her geçen gün daha çok önem kazanırken Jupiter Research giyilebilir teknolojilerin yakın gelecekte ne kadar önemli bir sektör haline geleceğini ortaya koyan bir araştırma yayınladı.

Araştırmada bahsettiğimiz akıllı gözlükler ve akıllı saatlerin yanı sıra bu teknolojinin belki de lokomotifi sayılabilecek sağlık sektöründe kullanım artışı da hesaplanmış. Fakat savunma sanayi ve bu tanıma uyan askeri ekipmanlar, gündelik hayatımızda pek yakında kullanmaya başlamayacağımız için, araştırmanın dışında bırakılmış.

Buna göre giyilebilir teknolojiler bu yılsonuna kadar 800 milyon dolarlık bir pazara ulaşmış olacak. 2014’e gelindiğinde ise pazarın toplam büyüklüğünün 1,5 milyar dolar olması bekleniyor. 2014 yılında bu pazarın en çok Kuzey Amerika ve Batı Avrupa pazarından besleneceği tahmin ediliyor. Ardından sırasıyla Latin Amerika, Uzak Doğu ve Çin ile Merkez ve Doğu Avrupa geliyor.

Sağlık sektörünün giyilebilir teknolojilerden fazlasıyla yararlanacağı kesin. Gözlükler ve saatler de ilk göz önüne çıkan konseptler. Ama bunların yanı sıra moda ve aksesuar sektörünün de bu alanda büyük potansiyeli olduğunu unutmamak lazım. Ayrıca spor ekipmanları ve çocuklar için giyilebilir teknolojiler de hem işlevsellik, hem de güvenlik gibi ek faydaları yüzünden öne çıkabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.