Windows Phone 8 beklenenden daha fazla özellikle tanıtıldı

Windows Phone 8 beklenenden daha fazla özellikle tanıtıldı

Mobil işletim sistemleri pazarındaki rekabeti artırması beklenen Windows Phone 8 işletim sistemi sonunda tanıtıldı. Microsoft CEO'su Steve Ballmer tarafından bizzat tanıtılan mobil işletim sistemi, gelecek hafta sonu raflardaki yerini alacak.

Windows Phone 8 işletim sisteminde bir önceki sürüm olan Windows Phone 7'ye göre birçok yenilik içereceği bekleniyordu. Ancak Microsoft hiç beklenmeyen yeni özelliklerle şaşırtmayı başardı.

Kilitli ekran özellikleriyle Windows Phone 8'i incelemeye başlayalım. Kişiselleştirebilir kilitli ekran menüsü oluşturabilme özelliğiyle kullanıcılar, istedikleri fotoğrafları, bildirimleri ve uygulamaları kilitli ekran menüsüne yerleştirebiliyor. Bu noktada Microsoft'un Facebook ile anlaşması dikkatimizi çekiyor. Kullanıcılar Windows Phone 8 işletim sisteminde Facebook profillerini bir adım daha ön plana çıkarabilecek.

Skype arka planda çalışıyor

Kilitli ekran menüsünde dikkat çeken noktalardan bir diğeriyse Skype'a yönelik. Skype, telefonun şarj ömrünü etkilemeden Windows Phone 8 işletim sistemlerinin arka planında çalışarak, kullanıcılarında daha hızlı bir şekilde Skype görüşmeleri yapabilmesini sağlıyor. Bunun için Skype uygulamasının açılmasına gerek duyulmadığını da parantez içinde belirtelim. Daha ayrıntılı bilgi için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Yeni işletim sisteminde dikkatimizi çeken diğer noktalardan bir diğeriyse çocuk sahibi olan kullanıcılara yönelik. 'Kid's Corner' yani çocukların köşesi adındaki özellikle birlikte çocuk kullanıcılar için özel bir hesap oluşturuluyor. Bu hesapta çocukların kullanabileceği oyun, müzik ve film gibi içerikler seçiliyor. Bu özelliğin ayrıca tasarım açısından da oldukça farklı olduğunu belirtmek gerek. Kid's Corner ile Windows Phone 8 çocuklara yönelik bir temaya geçerek, daha büyük simgeler ve daha canlı renklere sahip oluyor.

Mesajlaşma platformu geldi

Windows Phone 8'in Apple'a rakip olduğunu gösteren yeni özelliğin grup mesajlaşma platformu olan 'Rooms' olduğunu söyleyelim. Rooms ile kullanıcılar bir arkadaş grubu oluşturarak mesajlaşma özelliğinin yanı sıra konum, takvim ve not paylaşma gibi özellikleri de bulunduruyor. Ancak bu mesajlaşma platformunun kısmen de olsa iPhone kullanıcılarına açık olacağı bilgisini de paylaşalım.

Data Sense ile yüzde 45 daha az veri harcayacak

Data Sense özelliği Windows Phone 8 işletim sisteminde oldukça dikkat çekiyor. Mobil internet kotasıyla başı dertte olan kullanıcıları sevindirecek Data Sense, web sayfalarının boyutlarını sıkıştırarak daha az veri harcanmasını sağlıyor. Bu özellikle beraber bir web sitesinin arka planda yüklenen veriler sıkıştırılıyor ve yaklaşık yüzde 45 daha az veri harcanmasını sağlıyor.

Yukarıda bahsettiğimiz özelliklerin hemen hemen birçoğunun Windows Phone 8'in tanıtımına kadar duyulmamış özellikler olduğunu da belirtmek gerekli. Ancak bu özelliklerin yanı sıra 'beklenen' bazı yeni özellikler de işletim sistemindeki yerini aldı. Windows Phone 8'in Skydrive ve Xbox Music entegrasyonunu bunlara örnek olarak gösterebiliriz. Kullanıcıların Skydrive'a yükledikleri dosyalar, Windows 8 tablet ve bilgisayarların yanı sıra Windows Phone 8 işletim sistemine sahip akıllı telefonlardan da ulaşılabilecek. Öte yandan Xbox Music platformunda bulunan 30 milyon müzik parçasına Windows Phone 8'li telefonlarla dinlenebilecek.

6 farklı modelde kullanılacak

Gelelim hafta sonu raflarda yerini alacak olan Windows Phone 8'in hangi akıllı telefonlarda yer alacağı. Microsoft'un yeni işletim sisteminin Eylül ayı başında paylaştığımız gibi Nokia Lumia 920 ve 820 modellerinde yer alacak. Türkiye'de ise bu modeller iki ay içinde yer alması bekleniyor. Nokia modellerinin yanı sıra Samsung ATIV S ve Samsung ATIV Odyssey, HTC 8X ve HTC 8S akıllı telefonlarda da Windows Phone 8 işletim sistemi kullanılacak.

Microsoft, Windows Phone 8 ile beklenenlerin ötesinde daha fazla özellik ile kullanıcı karşısına çıkmış durumda. Bu yüzden Microsoft'un sadece Apple veya Android'in pazar payına göz diktiğini ifade etmek de doğru olmayacak. İşletim sistemi pazarındaki dengeleri değiştirme gücünü gördüğümüz Windows Phone 8'in hangi işletim sisteminin kullanım oranlarını etkileyeceğini de hep birlikte bekleyip göreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.