Akıllı telefon ve tabletleri kim, ne zaman, ne için kullanıyor? [Araştırma]

Akıllı telefon ve tabletleri kim, ne zaman, ne için kullanıyor? [Araştırma]

Akıllı telefon ve tabletlerin hayatlarımızın hemen her alanındaki kullanım oranları ve dolayısıyla önemleri artarken, konuyla ilgili araştırmaların sayısı da hızla artıyor. Flurry’nin son yayınladığı rapor da akıllı telefon ve tabletlerin tipik kullanıcılarını demografik olarak tanımlamaya, cihazları hangi zamanlarda, ne sıklıkla ve hangi amaçlarla kullandıklarına dair bilgiler sunmayı hedefliyor.

Hem uygulama geliştiriciler, hem de mobil mecraları kullanan pazarlama uzmanları için bunlar hedef kitleleri tanımak ve alışkanlıklarını öğrenmek açısından son derece önemli veriler.

Araştırmada ilk göze çarpan detay, akıllı telefon ve tablet kullanıcılarının yaş farkı. Flurry’nin raporuna göre akıllı telefonlar daha genç bir kitle tarafından daha sık kullanılırken, tabletler yaş ortalaması biraz daha yüksek bir kitleye hitap ediyor.

Yaş grupları

Ortalama bir akıllı telefon kullanıcısının yaşı 30 iken, ortalama bir tablet kullanıcısının yaşı 34 olarak rapora yansımış. Özellikle 18-24 ve 25-34 yaş gruplarında akıllı telefon kullanım oranı daha yüksek iken, 35-54 ile 55+ yaş gruplarında tabletlerin öne çıktığını görüyoruz.

Cinsiyet dağılımı

Cinsiyet dağılımına baktığımızda ise erkekler hem akıllı telefon, hem de tabletlere daha meraklı görünüyorlar. Akıllı telefon kullanıcılarının yüzde 56’sı erkeklerden, yüzde 44’ü ise kadınlardan oluşuyor. Fakat tabletlerde fark bu kadar yüksek değil. Tablet kullanıcılarının yüzde 51’inin erkek ve yüzde 49’unun kadın olduğu dikkat çekiyor. Özellikle kadınların tablet kullanımının geçtiğimiz dönemlere göre artıyor olması farkın da kaybolmasına ve dolayısıyla özellikle kadınlara hitap eden tablet uygulamalarının artmasına da yol açıyor.

Uygulama türleri

Hem tablet, hem de akıllı telefonlarda en çok kullanılan uygulamaların oyunlar. Fakat oyun denildiğinde tabletlerin ağırlığı oldukça hissediliyor. Tablet kullanıcılarının yüzde 67’si cihazlarını oyun için kullanırlarken, akıllı telefon sahiplerinin yüzde 39’u oyunlara ilgi gösteriyor. Her iki cihazda da sosyal ağlar ikinci sırada geliyor ama burada da akıllı telefon sahiplerinin, tablet kullanıcılarına yüzde 24’e, yüzde 10 gibi bir üstünlüğü var. Tabletlerde en sık kullanılan uygulamalar arasında üçüncü sırada yer alan kategori yüzde 9 ile eğlence olurken, akıllı telefonlarda ise yüzde 17 ile uygulamalar.

Uygulama kullanım oranları

Uygulamalara ayrılan sürelerde de farklılık var. Akıllı telefon kullanıcıları daha sık uygulamalara başvuruyor fakat uygulamalara daha az zaman ayırıyorlar. Akıllı telefon sahipleri haftada 12,9 uygulamaya başvururken bir uygulamayı ortalama 4,1 dakika açık tutuyorlar. Diğer yandan tablet kullanıcıları haftada 9,5 farklı uygulama kullanıyorlar fakat bir uygulamayı açtıklarında ortalama 8,2 dakika boyunca o uygulamayı kapatmıyorlar.

Kullanım zamanları

Hem akıllı telefon, hem de tabletlerin en sık kullanıldığı saatler akşam 7 ile 10 arası. Aralarında çok büyük bir fark olmasa da bu akşam saatlerine kadar akıllı telefonların biraz daha fazla kullanıldıkları görülüyor. Akşam 10’dan sonra ise tabletler ufak bir farkla daha çok tercih ediliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.