Sosyal medya şüphesiz dijital zamanların en önemli ve etkili pazarlama araçlarından biri. Bir süre öncesine kadar pek çok kurum için bilinmezliğini koruyorken artık faydaları da daha net görülmeye başladı ve markalar sosyal medyayı pazarlama amaçlı olarak kullanmak konusunda çok daha istekli hale geldiler.
Sosyal medya pazarlaması düşük maliyetin yanı sıra yüksek fayda oranı ile artık göz ardı edilemeyecek bir konumda ve bu konuda aktif olarak çalışan bir profesyonel olmanızın da sizin de bu alanda yapabileceğiniz bir şeyler var.
Tek sorun nereden başlanması gerektiğine karar vermek. İşte sosyal medya pazarlama giriş konusunda atılabilecek ilk adımlardan bazıları…
Hedef Kitlenizi Bulun Sosyal ağlar denildiğinde ilk akla gelen Facebook ve Twitter. Fakat sizin sektör veya faaliyet alanınıza göre potansiyel hedef kitlenizin yoğun olarak kullandığı başka sosyal ağlar da olabilir. Özellikle niş alanlardaki sosyal ağları inceleyin ve sizin için önemli olanları belirleyin.
Sosyal ağlarda yerinizi alın Belki de yapılması gereken ilk şey farklı sosyal ağlarda markanız veya firmanızla ilgili olabilecek kullanıcı adlarını kayıt ettirmek olacaktır. Her şeyi planlayıp sonrasında XVYZ adlı firmanıza ait twitter hesabının 15 yaşında Çinli bir çocuğun elinde olduğunu fark etmek biraz can sıkıcı olabilir.
Rakipleri inceleyin Eğer sosyal medya pazarlamasına yeni başlıyorsanız çok büyük ihtimalle bu anlamda iş dünyasındaki önemli rakiplerinizin büyük kısmının gerisinde kalmış olabilirsiniz. Bunu avantaja dönüştürmek için onları inceleyin. Ne yapıyorlar? Neleri doğru, neler yanlış yapıyorlar? Tekerliği bir kez daha icat etmeye gerek yok; doğru yaptıklarından nasıl esinlenebilirsiniz? Yanlış yaptıklarının yerine siz doğrusunu nasıl yapabilirsiniz?
Strateji oluşturun Sosyal medya pazarlamasının bir amacı olmalı. Sadece sosyal medyada var olmak sizin arzu ettiğiniz sonuçları elde etmenize yetmez. Bunun için de bir strateji oluşturmalısınız. Stratejiniz uzun vadede size fayda sağlayacak şekilde ve genel pazarlama stratejiniz ile bağlantılı olmalı. Bu sayede sosyal medyada nasıl aktif olacağınızı düşünmek zorunda kalmazsınız, var olan stratejiniz doğrultusunda hareket edebilirsiniz.
Temkinli ama cesur olun Aynı insan ilişkilerinde olduğu gibi, sosyal medya pazarlamasına başlarken çok fazla çekingen olmanıza gerek yok. Biraz daha girişken ve cesur olun. Fakat bu hesapsız hareket edin anlamına gelmiyor. Temkinli davranmayı elden bırakmayın. Bu konudaki en güzel örnek diş macunu örneğidir. Aynı diş macunu tüpünü bir kez sıktıktan sonra, macunu geri koyamayacağınız gibi sosyal medya da yaptıklarınızı geri almanız neredeyse imkansız.
Esnek olun Sosyal medya pazarlamasına dair kurduğunuz strateji doğrultusundaki hareketleriniz sadece sizin varsayımlarınızdan ibaret olduğunu unutmayın. Asıl gerçekler yol çıktıktan sonra hedef kitlenizin yorumları ve beklentileri ile ortaya çıkacak. Dolayısıyla bu konuda yaptığınız planları değişmez birer kural gibi görmeyin ve esnek kalabilmeye özen gösterin.
Paylaşılabilir içerik üretin Sosyal medyanın en büyük avantajlarından biri hedef kitlenizin sizin sözlerini kendi çevrelerine yayabilecek olmaları. Paylaşacağınız içeriklerin sadece hedef kitlenize uygun olduğunu değil, onların paylaşmaktan ve yakınlarına göstermekten keyif alacağı içeriklerden oluşmasına özen gösterin.
Kendi merkezinizi unutmayın Sosyal ağların hemen hepsi son derece etkili ve faydalı kullanılabilir ama onlarda aslında birer misafirden fazlası olmadığınızı unutmayın. Gerçek anlamda tüm kontrolün sizde olduğu ve sosyal medya pazarlama stratejiniz içerisinde önemli yer tutacak, paylaştığınız bağlantıları yönlendireceğiniz bir blog sahibi olmanız gerektiğini gözden kaçırmayın. Hatta pek çok durumda tüm sosyal medya pazarlamanızı blog’unuz çevresinde kurmak çok faydalı olabilir.
Her zaman ölçümleyin Hangi sosyal ağlardan daha iyi verim alıyorsunuz? Ne tip paylaşımlar daha etkili oluyor? Hangi günler ve hangi saatlerde hedef kitleniz daha aktif? Rakipler ne gibi yenilikler, farklılıklar getiriyorlar? Bu ve bunlar gibi pek çok detayı takip etmeye, ölçümleyeme asla ara vermeyin. Doğru ve etkili bir şey yapıyor olabilirsiniz ama her zaman daha iyisi yapılabilir. Bunu göz ardı edip büyük potansiyelleri gözden kaçırmayın…