İnternet sektörünün son yıllardan en sık duyduğu cümlelerden biri bulut olduğuna şüphe yok. Son kullanıcılardan şirketlere kadar birçoğumuz bulut servislerini kullanmaya başladık. Artık bu servisler o kadar çoğaldı ki, tek bir ekrandan bu servisleri kullanmak oldukça kafa karıştırıcı bir hale geldi.
Hojoki, bulut servisleri arasındaki karmaşıklığı azalacak cinsten bir platform. Dublin Web Summit katılımcıları arasında yer alan Hojoki, dikkatimizi çeken girişimlerden oldu.
Hojoki, bulut servislerini tek bir platforma toplayan bir girişim. Google Apps, Dropbox ve Github başta olmak üzere 29 farklı servisini destekleyen Hojoki, sosyal ağlara özellikleriyle dikkat çekiyor. Sosyal ağlarda kullanılan 'news feed' yani haber akış ve bildirimler sekmesi Hojoki'de bulunan özellikler arasında.
29 farklı bulut servisini destekliyor
Platformun özellikle bulut servisleri üzerinden grup haline çalışan kullanıcılar için uygun olduğunu düşünüyoruz. Kullanıcılar sosyal ağ hesaplarında olduğu gibi kendi arkadaş ortamlarını yarattığı Hojoki'de, yapılan aktiviteler hakkında bildirimlerle beraber haber akışında yer alıyor.
İlk olarak LeWeb 2011'de tanıtılan Hojoki, 2011 yılı sonunda 2 günde bin kullanıcıya ulaşarak dikkatleri üzerine çekmişti. Şu anda platformun kullanıcı sayısı hakkında elimizde net bir bilgi yok. Ancak Hojoki CEO'su Martin Böhringer'den alınan bilgilere göre platformun 2012 yılı sonunda altı haneli kullanıcı rakamlarına ulaşacağı öngörülüyor.
Gelelim Hojoki'nin iş modeline. Freemium iş modelini benimseyen girişimde, ekstra özellikler parayla satılıyor. Yani temel özellikler ücretsiz olarak kullanılabiliyor.
Henüz yatırım almadı
Hojoki'nin en büyük rakipleri arasında Dispatch bulunuyor. Hemen hemen aynı özelliklere sahip olan Dispatch, 2011 yılı sonunda yaklaşık 1 milyon dolarlık yatırım almıştı.
Hojoki'nin ise şu ana kadar aldığı bir yatırım bulunmuyor. Şirketin başlangıç sermayesi ise 620 bin dolar olarak kayıtlardaki yerini alıyor.
Tek kullanıcılardan daha çok çalışma gruplarının Hojoki üzerinden daha verimli çalışabileceğini düşünüyoruz. Sosyal ağlara benzer kullanım özellikleri ve arayüzüyle kullanıcıların platforma kolay bir şekilde alışabileceğini ifade edelim.