MoneyTree: Risk sermayesi 2012’de daha az risk alıyor

MoneyTree: Risk sermayesi 2012’de daha az risk alıyor

2012 yeni yatırım arayan girişimciler için bir önceki yıla göre biraz daha sönük geçiyor. PricewaterhouseCoopers LLP ve National Venture Capital Association’ın birlikte hazırladıkları son MoneyTree raporunda risk sermayesinin bu yıl geçtiğimiz yıla göre daha az miktarda yatırım gerçekleştirdiğini ortaya koyuyor.

Yayımlanan rapora göre 2012’nin üçüncü çeyreğinde 890 farklı anlaşmada toplam 6,5 milyar dolarlık yatırım gerçekleşmiş durumda. Bu oran risk sermayesinin bir önceki çeyreğe göre daha sakin bir 3 ay geçirdiğini gösteriyor.

Şu ana kadar olan yıllık toplama bakıldığında ise 2012’nin toplam yatırımları 2011’in gerisinde görünüyor. Bunun sebebi ise risk sermayesi fonlarının yeni yatırımlar peşinde koşmaktan çok var olan yatırımlarını güçlendirmeyi tercih etmesi.

2012’nin üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğine göre yatırım yapılan miktarlar yüzde 11 daha düşük ve yüzde 5 daha az anlaşma gerçekleşmiş durumda. İkinci çeyrekte 935 anlaşmada toplam 7,3 milyar dolar yatırım yapılmıştı.

2012’nin ilk üç çeyreğinin toplamına baktığımızda ise yatırım miktarı 20 milyar dolar, yatırım adedi ise 2.661 olarak göze çarpıyor. Geçen yılın ilk üç çeyreğine göre düşük kalan bu oran, risk sermayesin 2012’yi 2011’e göre daha az yatırım ile kapatacağının da bir göstergesi.

Bunun nedeni ise risk sermayesi fonlarının ilk kez yatırım yapacakları yeni girişimlerden çok, hali hazırda yatırım yapmış oldukları girişimleri desteklemeye devam etmeyi tercih etmeleri gibi görünüyor. Yani bir anlamda risk sermayesi küresel ekonomik belirsizliğin de etkisiyle biraz daha savunmaya çekilerek, daha az risk almayı tercih ediyor.

2012’nin üçüncü çeyreğinde öne çıkan sektör 304 anlaşmada 2,1 milyar dolar yatırım alan yazılım endüstrisi oldu. Bir önceki çeyrekte yazılım sektörü 300 anlaşmada 2,4 milyar dolar yatırım almıştı. İnternet sektörü ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 12’lik bir gerileme ile toplam 1,7 milyar dolar değerinde 250 anlaşmaya sahne oldu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.