Facebook - Pinterest: Satın alma kararında hangisi daha etkili? [Araştırma]

Facebook - Pinterest: Satın alma kararında hangisi daha etkili? [Araştırma]

Pinterest internet üzerinde ürünlere yaklaşım ve sergileme kavramını önemli ölçüde değiştirdi. Tüketicilerin ilgilerini çeken ürünleri bulmak için Pinterest’in yöntemini çok hızlı bir şekilde benimsemesi bu alanda daha aktif olmak isteyen diğer internet firmalarını da harekete geçirdi. Facebook’un “Like”ın yanına yerleştirmek istediği “Want” düğmesi ve koleksiyon yapısı buna bir örnek.

Peki ama bu alanda öncü olan bu iki siteden hangisi satın alma kararı konusunda daha etkili olabilir? Bizrate Insights’ın araştırmasına göre en azından şu an için ibre Pinterest’in lehine görünüyor. Facebook insanların sosyalleşmesi ve markaların tüketiciye doğrudan ulaşmaları anlamında benzersiz özellikler sunmasına rağmen söz konusu ürün almak olunca Pinterest gözle görünür oranda önde…

Bizrate Insights’ın rakamlarına göre Pinterest’i ziyaret eden kullanıcıların yüzde 69’u satın alacakları veya satın almak istedikleri bir ürün ile karşılaşmışlar. Facebook’ta ise bu oran yüzde 40’da kalıyor. Arada küçümsenemeyecek neredeyse yüzde 30’luk bir fark var.

Daha önemli bir detay ise kullanıcıların yüzde 70’i Pinterest’e satın almak için ilgilerini çekebilecek ürünler bulmak adına giriyorlar. Facebook’ta ise bu oran sadece yüzde 17. Alışveriş alanında en yeni trendleri merak ettikleri için siteyi ziyaret edenlerin oranı Pinterest’te yüzde 67 iken, Facebook’ta yüzde 22.

Kullanıcıların kendilerine benzer zevklere sahip diğer kullanıcılar ile bağlantı kurmak veya takip etmek için her iki siteye bakışları arasında ise çok büyük fark yok. Pinterest kullanıcılarının yüzde 51’i, Facebook kullanıcılarının ise yüzde 50’si siteleri bu amaçla kullanıyor.

Buraya kadar olan rakamlara bakıldığında Pinterest’in bu alanda Facebook’a göre çok önemli artıları olduğu görünüyor ama büyük resme bakıldığında Facebook’un da avantajlı olduğu durumlar olduğunu gözden kaçırmamak gerekli.

Örneğin indirim ve promosyonlar Facebook üzerinde daha çok işe yarıyor gibi görünüyor. Kullanıcıların yüzde 33’ü Facebook üzerinde, yüzde 11’i ise Pinterest üzerinde gördükleri bir indirim veya promosyonu değerlendirmişler. Benzer şekilde Facebook üzerinde yarışmalara ve çekilişlere katılanların oranı da (yüzde 30), Pinterest’e göre (yüzde 9) daha yüksek.

Ayrıca Facebook markaların tüketiciler ile doğrudan iletişim kurması açısından daha etkili bir araç gibi görünüyor. Araştırmanın katılımcılarından yüzde 55’i Facebook üzerinde bir markayı takip ettiklerini söylerken, Pinterest’te bu oran sadece yüzde 26.

Tüm bu verilere bakıldığında Pinterest hala bir adım daha önde görünüyor. Fakat Facebook’un bu oyunda yeni olduğunu ve geliştirmelerle aradaki farkı kapatmaya yönelik hamleler yapacağını da unutmamak gerekli.

Diğer yandan Facebook ve Pinterest’in yapısal farkları her iki siteyi farklı amaçlar için daha etkili kılmayı sürdürecektir. Pazarlama açısından bakıldığında biri yerine diğerini tercih etmek yerine, her ikisinin de güçlü ve zayıf yönlerini bilerek kampanyaları buna göre şekillendirmek çok daha etkili sonuçlar sağlayabilir…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.