Google şimdi de bankacılığa giriyor

Google için çoğunlukla bir arama motoru diyoruz ama büyük resme baktığımızda bu aslında dev firmanın yaptığı tüm işlere göre biraz hafif kalıyor. Arama Google’ın amiral gemisi olsa da, asıl karlı olan işi reklamcılık. Mobil taraftaki varlığının yanı sıra sayısız servis ve inovatif çalışmaları ile aslında Google birden fazla farklı alanda faaliyet gösteren dev bir holding.

Financial Times’ın haberine göre Google için şimdi de sıra finans servislerine geldi. İlk olarak İngiltere’de başlayacak ve birkaç hafta sonrasında ABD’ye de açılacak bu yeni iş temel olarak Google’ın reklam verenlerine, kendisinden reklam alanı satın almaları için kredi vermesini kapsıyor. Yani Google zengin protföyüne artık bankacılığı da ekleyecek gibi görünüyor…

Habere göre Google; reklam verenlere aylık olarak 2 bin dolar ile 100 bin dolar arasında değişen miktarlarda kredi vermeye başlayacak. Bu krediler ile reklam verenler AdWords reklamları satın alabilecekler. Üstelik üzerinde Google logosu olan bir de kredi kartları olacak.

Google İngiltere’de kredi faizi oranın yüzde 11,9, ABD’de ise yüzde 8,99 olacağını söylüyor. İlk akla gelen soru Google’ın bu yeni işten beklentileri. Google’dan Brent Callinicos’ın açıklamalarına göre bu krediler temel olarak reklam için nakit ihtiyacı olan firmaları da birer reklam verene dönüştürebilmek amacıyla verilecek. Böylece Google 37 milyar dolarlık reklam pastasını daha da büyütmeye niyetli.

Faiz oranları ise Google için bir anlamda ek bir gelir kapısı ve aynı zamanda firma için verdiği kredinin riskini azaltacak bir unsur. Callinicos Google’ın bu işe tabi ki para kaybetmek için girmediğini, yani bu işten artan reklam gelirleri dışında da kar edeceğini tahmin ettiğini söylüyor. Ama bu yeni finans odaklı iş kolunun Google için öncelikli bir kar amacı taşımadığının da altını çiziyor.

Benzer şekilde Google’dan Francoise Brougher da kredi vererek firmalara online pazarlama konusunda sağladıkları desteği çeşitlendirdiklerini ama bunun Google’ın bankacılık işine giriyor olduğu anlamını taşımadığını söylüyor.

Fakat bu yazının başlığından da anlayabileceğiniz gibi henüz herkesi buna ikna edebilmiş değiller. :)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.