Soner Canko: Online ödemeler 4 katına çıktı, 80 milyon banka kartı e-ticareti hızlandıracak

Soner Canko: Online ödemeler 4 katına çıktı, 80 milyon banka kartı e-ticareti hızlandıracak

Webrazzi Summit 2012‘in önemli konuşmacılarından biri de  Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Soner Canko. Hatırlarsanız BKM, Express adlı online ödeme sistemiyle sektöre yeni bir heyecan katmıştı.

Soner Canko, Arda Kutsal ile yaptığı konuşmada e-ticaret ve online ödeme üzerine önemli bilgiler ve BKM'nin resmi verilerini paylaştı. Biz de bunları not ettik.

Türkiye'de toplam ödeme sistemleri pazarında banka kart sayısı sayısı 90 milyona yaklaştı, kredi kartı sayısı ile 55 milyona yaklaştı. Post sayısı 2.1 milyon ve ATM sayısı 35 bin.

BKM olarak internetten yapılan kartlı ödemeleri açıkladıklarının altını çizen Soner Canko, yılda 3,5 milyon işlem yapıldığını ve senede yaklaşık 200 milyar dolarlık işlem hacmine sahip olduğumuzu söyledi. Türkiye kart ve POS sayısında Avrupa'da ilk 3 icerisinde.

Geçen yıl 126 milyon işlem yapılmıştı bugün 156 milyon olması bekleniyor. 5 senelik ortalamada yüzde 33 oranında bir artış var. Artık yapılan harcamalarda 100 liranın 9 lirası internetten yapılıyor. Havayolları her 100 liranın 92 lirasını online ortamda yapıyor. Dolayısıyla online işlem oranı en yüksek olan sektör havayolları.

Ödemeler 4 katına çıktı

150 milyon adet ödeme, 50 milyar tl, ortalama ödeme bşınna 333 TL. Hizmet sektöründe online tarafa doğru bir büyüme var. 2008-2012 arasi sepet ortalaması 148 TL'den 195 TL'ye yükseldi.

Bu seneyi 30 milyar TL ile kapatırsak bunun yüzde 13'ü seyahat tarafına, yüzde 17'si hizmet, yüzde 17'si de sigorta sektörüne ait olacak. Ortalama olarak bakarsak internetten yapılan satışlar 4 katına çıkmış durumda.

Yeni sistemle banka kartları da e-ticareti hızlandıracak

Bugüne kadar verilen rakamlar şimdiye kadar kredi kartlarına aitti. Ancak pazartesi günü itibariyle ulusal anlamda 'dual mesaj' adlı bir sisteme geçilecek ve artık e-ticaret sitelerinin banka kartı kullanımından geri durmasın önüne geçilecek. Yani 90 milyona banka kart sayısı da e-ticarete katılabilecek.

BKM Express'ten de bahseden Soner Canko, işlerin yolunda gittiğini daha sıkı bir tanıtım kampanyasına başlayacaklarını söyledi ve Express'in daha fazla kullanıcıyı online ödemeye katacaklarını paylaştı.

Soner Canko Webrazzi'ye önemli bilgileri ayrıştırarak paylaştı ve şu notları da ekledi; BKM'nin ölçtüğü hacimlerde B2B satışlar da var. Bu nedenle bazı durumlarda son kullanıcıya ulaşıncaya işlemler gereği çifte sayımlar da olabilir.

Webrazzi Summit 2012 etiketini takip edebilirsiniz. Twitter’da ise #Webrazzi12 etiketini kullanıyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.