Bugünün merakla beklediğimiz konuklarından başında Pebble'ın geliştiricisi Eric Migicovsky geliyordu. Genç mucit Kickstarter'dan 10 milyon toplamayı başaran akıllı telefonla iletişim kuran kol saati prototipini nasıl hayata geçirdiğini anlattı.
Migicovsky, 4 yıldır akıllı saatler üzerinde çalışıyormuş ve fikrin nasıl çıktığını şöyle anlattı;
"Yaşadığım Hollanda'nın küçük bir şehrinde ülkedeki insanların yüzde 90'ı bisiklete biniyordu. Ben de akıllı telefonumu cebinden çıkarmadan istediklerimi yapmak istedim.
Sonra ilk prototipi yaptım ve hikaye başladı. Blackberry'nin başladığı Waterloo üniversitesinde donanım önemlidir ve ben de bu projeye başladım. Cep telefonuma bağlı bir saatim olsun istiyordum."
Migicovsky ilk yatırımını bir televizon programından kazanmış.
"Televizyondaki bir girişim yarışmasından para kazandım ve ilk devreleri aldığımda bunun pahalı bir iş olduğu anladım. MVP üzerine çalışırken saatin ilk prototipini sadece eposta bildirimi yapacak şekilde tasarladık. İlk kulllanıcı da babamdı. Ardından verdiğim herkes saati kullanmaya başladı ve bu etki ortada bir potansiyel olduğunu hissettirdi.
Pebble'dan sonra bir sürüm daha ürettim ama çok başarılı olmadı. Ardından Pebble'ı çıkardık ve Kickstarter'a çıktık.
Pebble şu anda e-posta ve mesaj alabiliyor, arama geldiğinde saatiniz titreşiyor. Ekranı dışarda cep telefonunuzdan daha rahat görebiliyorsunuz. Şu geçirmez bir tasarıma sahip. Havuzda kaç kulaç attığınızı sayabiliyor. Farklı özellikleri var.
Gelecekte internete bağlanan yeni cihazlar ortaya çıkacak. Şu anda da bazı farklı örnekler var. Bu fikir daha önce saat denenmiş ve başarısız olmuştu. Benimkinin tutma nedeni de sanırım bunun artık uygulanabilir bir zaman olmasıydı."
Jason Kincaid'in sorusu üzerine Migicovsky cihazın pil ömrüne de değindi.
"İlk saatimiz 1 gün dayanıyordu. Bu saatimiz ise 7 gün dayanabiliyor. Giysilerden enerji kazanmaya başladığımızda ise cihazlarımızı şarz etmek durumunda kalmayacağız. Lifx ve Lockitron gibi ürünler çıkıyor. Eğer faydalı bir ürününüz varsa satışa çıkarmaktan korkmayın.
Pebble'ı sunduktan sonra yazılımına odaklanacağız. Diğer geliştiriciler de Pebble için uygulama geliştirebilecek."
Bu konuyla ilgili olarak donanım odaklı girişimcilik ve Internet of Things yazılarımıza bakmanızı tavsiye ederim. Pebble için ön sipariş sırasına adınızı yazdırabilirsiniz ama eğer ilk 70 bine yakın destekçiden biri değilseniz ona sahip olmak için biraz beklemeniz gerekecek.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap