Efe Çakarel: "İnternetteki en büyük güçler ABD dışındaki ülkeler olacak"

Efe Çakarel:

Webrazzi Summit 2012'de Nokta CEO'su Tümay Asena'dan sonra online sinema platformu MUBI kurucusu Efe Çakarel bir sunum gerçekleştirdi. Çakarel konuşmasına küresel çapta internet kullanımı eğilimlerini anlatarak başladı.

Artık kullanıcıların internete akıllı telefonlarıyla bağlandığı bir döneme girdiğimizi söyleyen Efe Çakarel, Asya ülkelerinin ön plana çıktığını ifade etti. Efe Çakarel, "Asya ülkelerini inceledik. Türkiye'den bile daha genç bir nüfus var. Asya ülkelerinin yaş ortalamasını Avrupa ülkeleriyle kıyasladığımızda 10-15 yıl fark görüyoruz. İnternet hızı konusundaysa Japonya'da 63 MB internet hızı varken Londra'da bu rakam 4 MB" şeklinde konuştu.

Efe Çakarel internette şu anda çok fazla içeriğin bulunduğunu söyleyerek sözlerine şu şekilde devam ediyor;

"Sizlerle bir gözlemimi paylaşmak istiyorum. İnternet veya web artık yok. Artık ağlardan bahsediyoruz. Londra'ki günümden bahsedeceğim.

Sabah uyanıyorum. Maillerimi kontrol edip, Hailo ile taksi çağırıyorum ve havaalanına gidiyorum. Havaalından check-in yaparak, İstanbula gitmeden önce video görüşmesi gerçekleştiriyorum. Kısaca artık günümü bütün günümü internette değil ağda gerçekleştiriyorum. Http port ile yani Google'a bağlandığımız internet trafiği toplam internet kullanımının yüzde 8'ini karşılıyor."

Gelecek ile günümüz teknolojini karşılaştıran Efe Çakarel, birkaç ay sonra 1 milyar akıllı telefon kullanıcısı olacağını ön görüyor. Efe Çakarel, "1994 yılında MIT'ye giderken Netscape yayınlanmıştı. Mimarlık okumak istiyordum. Ancak bilgisayar benim ilgimi çekti. 1994 dünyanın en hızlı bilgisayarıyla tanıştım. IBM marka. Saniyede 66 megabitlik işlem yapabiliyordu. Ama şu anda elimdeki akıllı telefon (iPhone 5) saniyede 2 milyon işlem yapabiliyor. Düşünün dünyada 1994'deki bilgisayarla kullanıcılar birbirine bağlanabilir mi" şeklinde konuşuyor.

MUBİ'nin 5 milyon kullanıcısı var

Efe Çakarel sözlerine şu şekilde sözlerine devam ediyor: "Gelecek aslında şu an oluyor. Çince'de internet eğlendirme amaçlı bir iletişim ağı olarak tanımlanıyor. Ben Japonya'dayken tablet ve uygulama mağazaları yoktu. Evde izlediğimiz filmler sadece DVD'lerle izleniyor. Şimdiyse MUBİ'nin 5 milyon kayıtlı kullanıcımız var. Geçen sene bu rakam 1 milyondu. ABD'dedeki internet kullanıcılarını küresel toplam kullanıcılarının yüzde 11. 10 yıl önce bu rakam yüzde 31'di. MUBİ olarak çok düşündük ve araştırma yaptık. Rusya, Brezilya, Hindistan ve Çin gibi ülkelere bakmak gerekiyor. Ayrıca 'siste' kalmış ülkeler var. Bunların arasında Türkiye'de var. Şunu söyleyebilirim ki, internetteki en büyük güçler ABD dışındaki ülkelerde olacak. "

Türkiye'de 100 bin üyeye ulaştık

Sunumdan sonra soruları yanıtlayan Efe Çakarel, MUBİ'nin 58 ülke kullanıldığını söyleyerek, "Sony ile yapılan anlaşma sonrası Playstation oyun konsollarına girdik. Türkiye'deki üye sayısını 50'ye katladık ve 100 bine yaklaşıyor. Polonya, Meksika ve Brezilya pazarlarına gireceğiz" diyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.