RIM ikinci çeyrekte de zarar etmekten kurtulamadı

RIM ikinci çeyrekte de zarar etmekten kurtulamadı

Finansal çeyrek raporlarıyla başı dertten kurtulmayan BlackBerry'nin üreticisi Research In Motion (RIM), yine zarar açıkladı. Bir önceki çeyreğe göre ettiği zararı biraz daha azaltan şirket, borsada da kaybeden taraf oldu.

2013 yılının ikinci finansal çeyreğini Haziran-Ağustos ayları arasında geride bırakan RIM, Genel Kabul Görmüş Muhasebe İlkeleri’ne göre (GAAP) 2.9 milyar dolar gelir elde etti. Bu da şirkettin hisse başı 0.45 dolarlık gelir ettiğini gösteriyor. Ancak şirketin son üç çeyrekten beri başının dertte olduğu kârlılık konusu hala RIM'i üzmeye devam ediyor. Söz konusu dönemde RIM 235 milyon dolar zarar etmiş durumda.

283 milyon dolar daha az zarar etti

RIM'in bir önceki çeyrek bilanço raporuna bakarsak, şirketin 2013 finansal yılının ikinci çeyreğinde durumu biraz daha topladığını görüyoruz. Çünkü geçen çeyrekte RIM, 2.8 milyar dolar gelirde 518 milyon dolar zarar etmişti.

Son iki çeyrek bilançosunu kıyasladığımızda RIM'in her iki çeyrekte de aynı geliri elde ettiğini, ancak 283 milyon dolar daha az zarar ettiğini görülüyor. RIM'in daha az zarar etmesini sağlayan etmenlerin başında operasyonel giderlerin azalması.

RIM operasyonel giderlere odaklandı

Research In Motion CEO'su Thorsten Heins de benzer yönde açıklama yapmış durumda. RIM CEO'sunun yaptığı açıklamaya göre özellikle 2013 finansal yılı ikinci çeyrekte operasyonel giderler konusuna yoğunlaştıklarını ifade ediyor.

Açıkçası rüzgarın bir sonraki çeyrekte süreceğini düşünmüyoruz. Çünkü RIM yeni silahı olan BlackBerry 10 işletim sistemini finansal yılının üçüncü çeyreğine denk gelen dönemde pazara sunacak. Bu da doğal olarak reklam ve tanıtım maliyetlerini beraberinde getirerek, şirketin bilançosuna yansıyacak. Bu yüzde RIM'in gelirlerini arttıramaması durumunda şirketin zarar etmeye devam edebileceğini söyleyebiliriz.

Sevkiyatlar düşüyor

Gelelim BlackBerry satışlarına. RIM, 2013 yılı finansal yılının ikinci çeyreğinde 7.4 milyon adet BlacBerry ve 130 bin PlayBook sevkiyatı gerçekleştirdi. Bir önceki çeyrekle kıyasladığımızda BlackBerry markalı cihazların satışında düşüş olduğunu görüyoruz. RIM, geçen çeyrekte 7.8 milyon adet BlackBerry, 260 bin adet PlayBook sevkiyatı gerçekleştirmişti. Geçen sene aynı dönemdeyse 10.6 milyon adet BlackBerry, 200 bin adet PlayBook sevkiyatı gerçekleştirildiğini de belirtelim.

Borsada son 9 yılın dibinde

Şirketin bilanço raporlarındaki kötü gidişhat deyim yerindeyse şirketin borsadaki değerini eritti. 9 yılın en düşük değerine gerileyen RIM hisseleri, şu anda 6.96 dolardan işlem görüyor.

RIM'in yeni silahı olan BlackBerry 10 işletim sisteminin şirketin kârlılık, gelir ve borsa dengelerini nasıl etkileyeceğini net bir şekilde üç ay sonra göreceğiz.

*Görsel kaynak: TechCrunch

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.