Kurumsal risk sermayesi yatırımları son 5 çeyreğin en üst seviyesinde

Kurumsal risk sermayesi yatırımları son 5 çeyreğin en üst seviyesinde

CB Insights 2012'nin yatırım trendini kurumsal risk sermayesi şirketlerinin (CVC) gözünden ortaya koydu. İlk çeyrekte durgun seyreden yatırım şirketleri atağa geçti ve son 5 çeyreğin en yüksek seviyesini yakaladı.

Rapordaki rakamlara göre kurumsal risk sermayesi şirketleri 2012'nin 2. çeyreğini 2.1 milyar dolar yatırımla kapattı. Bu rakam ilk çeyreğin neredeyse iki katı. İlk çeyrekte 1.09 milyar dolarlık bir yatırım vardı. Bundan önceki son 4 çeyrekte ise en yüksek seviye 1.8 milyar dolar olmuştu.

Yatırım ortalaması 17.8 milyon dolar

Kurumsal risk sermayesi şirketleri yatırım hacmi kadar anlaşma sayısını da oldukça arttırmış. 2. çeyrekteki yatırım ortalaması 17.8 milyon dolara yükselmiş. Önceki 4 çeyreğin ortalaması 13.4 milyon dolar olarak görülüyor. Tüm risk sermayesi aktivitelerine bakıldığında ise anlaşma başına ortalamanın arttığı ancak 2011 ortalamasını geçemediği göze çarpıyor.

Şirketlerin CVC'den önce bir kaç yatırımcı alıyor

Kurumsal risk sermayesi şirketlerinin girişim/şirketlere genelde büyük yatırımcı olarak sonradan girdiği de CB Insights'ın raporuyla doğrulanan bir gerçek. Ortalamalara bakılırsa kurumsal risk sermayesi şirketleri adım atmadan önce şirketlerin çoğunda 2-5 arasında yatırımcı bulunuyor.

Accel Partners'ın ve Google'ın gözü Harvard'ın üzerinde

CB Insights'ın paylaştığı bir başka tablo ise Harvard Üniversitesi'nden çıkan girişimlerle hangi yatırımcıların daha çok ilgilendiği hakkında. Rapora göre Harvard'ı en çok destekleyenler Accel Partners ve Google Ventures olmuş.

Ülkemizde henüz üniversitelerin girişimcilik kimliği çok öne çıkmasam da Harvard'ın yanısıra Stanford, MIT, UC Berkeley, UPenn ve NYU de girişimcilik konusunda dikkat çeken üniversiteler arasında geliyor.

Geçtiğimiz yıl Webrazzi Summit'te risk sermayesi şirketlerinin gözünü Doğu'ya çevirdiği Avrupalı Risk Sermayesi pazarının gözünü yavaş yavaş Doğu’ya çevirmeye başladığının üstünde durulduğu konuşulmuştu. Bakalım 4 Ekim'de, bu yıl ki Webrazzi Summit'te neler konuşulacak. Kayıtlarımızın devam ettiğini hatırlatalım.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.