Genelkurmay suç, Yandex izin alındı diyor

Genelkurmay suç, Yandex izin alındı diyor

Yandex’in popüler Panorama servisi Türkiye’de daha fazla şehirde hizmet vermeye devam ediyor. Sizlere daha önce de aktardığımız gibi servis İstanbul, Ankara ve İzmir’in dışındaki illerdeki çekimlerini sürdürüyor. Antalya’ya uğradıktan sonra İzmit, Bursa ve Adana’ya doğru yol alan Panorama aracı daha önceki çekimleri nedeniyle sıkıntı yaşıyor.

Bugün ulusal basında da yer alan habere göre İstanbul ve Ankara’da kaydedilen görüntüler arasında çekim yapılması TSK’nin iznine tabi olan bölgelere ait fotoğraflar olması ve bunların internet üzerinden yayınlanması üzerine Genelkurmay Başkanlığı suç duyurusunda bulundu.

Konuyla ilgili Yandex’ten de yanıt gecikmedi…

Genelkurmay başkanlığı tarafından Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilen yazıda görüntülenmesi yasak olan askeri bölgelerin fotoğraflarının çekilmesinin ancak izne tabi olduğunu ve TSK’nin izni olmadan bu yönde faaliyet göstermenin hapis ve adli para cezasını nedeni olduğu söyleniyor.

Yandex Türkiye ofisinden aldığımız bilgiye göre tüm çekimler valilik ve İl Kültür ve Turizm müdürlüklerinden izin alınarak gerçekleştiriliyor. Konuyla ilgili olarak Genelkurmay Başkanlığı ile görüşmelerin sürdüğünü belirten Yandex, yayınladığı yazılı açıklamada Başkanlığı’n taleplerinin dikkate alınacağı ve o yönde davranılacağının da altını çiziyor.

İşte Yandex’in resmi açıklaması:

İnternet medyasında, şirketimize ait haritalar.yandex.com.tr adresinde askeri bölgelere ait panoramik görüntüler yayımlanması nedeniyle Genelkurmay Başkanlığı’nın hakkımızda suç duyurusunda bulunduğu yönünde haberler çıkmıştır. Her ne kadar iş bu haberler hukukçularımızca teyit olunamamışsa da önemle belirtiriz ki, “Panorama” adlı servisimizde yayınlanan görüntülerde askeri bölgelere hiçbir şekilde odaklanmış olmadığımız gibi, söz konusu görüntülerin alımında yasalar çerçevesinde illerin valiliklerine başvurularak “Olur“ alınmıştır. Konuya ilişkin olarak Genelkurmay Başkanlığı ile ikili görüşmelerimiz devam etmektedir. Sayın Başkanlığın yaklaşım, görüş ve yönlendirmelerinin büyük bir hassasiyetle dikkate alınacağı ve bu yönde davranılacağı, herhangi bir açıklamayı gerektirmeyecek kadar doğaldır. Kamuya saygılarımızla duyurulur.

Sokakların görüntülenmesi sadece Yandex’in değil Google’ın da sıklıkla sorun yaşadığı konulardan biri. Bugüne kadar topladığı beğeni kadar tepki ile de karşılaşan uygulama ile ilgili tartışmalar bu örnekle de son bulacak gibi görünmüyor.

Aslında konu sadece sokak görüntüleri ile de sınırlı değil, internet genelinde özgürlük ve mahremiyet kavramları uzun zamandır tartışılıyor. Bu konuda her kesimin katılacağı bir karar vermek kolay olmadığı gibi sınırın nerede çizilmesi gerektiğini tespit etmenin mümkün olduğu da tartışmalı bir konu.

Peki sizce sokakların görüntülerinin internette yer alması yararlı mı yoksa zararlı mı? Veya bu konuda neye dikkat edilmeli ve bu konuda kimlere ne gibi görevler düşüyor?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.