Haritada Apple golü kendi kalesine attı

Haritada Apple golü kendi kalesine attı

iOS 6 bir rekor ile birlikte geldi ama sorunları olmadığını söylemek de mümkün değil. Bu sorunların bazıları çok üzerinde durmaya değmeyecek ufak detaylar ama bir tanesi var ki Apple’ın mobil işletim sisteminin yeni sürümü yayınlandığından bu ana kadar geçen kısa sürede çok fazla ses getirdi.

Apple’ın iOS’taki Google haritaları yerine getirdiği yeni harita servisi daha öncesinde de üzerinde çokça konuşulduğu ve Apple tarafından öne çıkartıldığı için fazlasıyla göz önünde. Dolayısıyla harita üzerindeki bir bölgenin sanal bir şekilde üç boyutlu olarak yeniden oluşturulduğu kısımlarda göze çarpan ciddi hatalar, Apple’ın uzun zamandır yaptığı en büyük hatanın haritalarını bu şekilde yayınlamak olduğu görüşünü güçlendiriyor.

Apple’ın acil bir şekilde düzeltmeye çalıştığı bu sorunun varlığı tabi ki en çok Google’ın işine yarıyor…

iOS 6’nın en önemli yeniliklerinden biri olan haritalar aslında diğer yeniliklerin büyük kısmı gibi kullanıcılardan gelen bir talep sonucunda ortaya çıkmadı. Apple’ın mobil taraftaki en büyük rakiplerinden biri olan Google’ın haritalarını kendi haritaları ile değiştirmek istemesinin nedeni aradaki rekabetten başka bir şey değil.

Fakat iOS 6 ile birlikte ortaya çıkan ve çıktığı gibi eleştiri oklarının hedefi olan haritalardaki hatalar Apple’ın başını ağrıtmaya başladı bile. Erimiş gibi görünen köprüler, yan yatmış Eiffel kulesi, yol tariflerinde toplu taşımanın bulunmaması, Berlin gibi büyük şehirlerin bile yanlış isimlere sahip olması gibi tek başına belki de çok önemli olmayacak sorunlar birleşince eleştirilerin de dozu yükselmeye başladı.

Apple konuyla ilgili bir açıklama yaparak sorunların farkında olduğunu ve hataların düzeltileceğini ancak harita konusunda henüz yeni başladığını söyledi. Bu sırada da TNW’in fark ettiği bir detay da Apple’ın şu anda haritalarla ilgili çalışacak ekini güçlendirmek için personel alımlarını hızlandırmış olduğu. TNW’in haberine göre şu anda Apple’ın İK sayfasında harita ve ilgili ürünlerle ilgili 17 açık pozisyon bulunuyor.

Apple’ın haritalarla ilgili yaşadığı tüm bu sorunlar tabi ki Google’ın işine yarıyor. Apple’a göre bu işe yaklaşık 7 yıl daha önce girmiş olan Google çok yol kat etti. Apple’ın henüz kabul edilebilecek seviyede hazır olmamasına rağmen Google Haritaları’nı devre dışı bırakarak kendi haritasını öne çıkartması ise adeta Google için paha biçilmez bir fırsat.

Apple’ın bu hamlesi bir yandan Google’ın haritalarının Apple’ınkilere göre ne kadar iyi olduğunun göze çarpmasına neden olurken, diğer yandan Google’a cevap hakkı doğurdu. Google da tabi ki bu fırsatı kaçırmadı ve iOS 6 için yeni Google Haritaları uygulaması üzerinde çalışmaya başladığını açıkladı.

“Amacımız Google Haritalarını, cihaz, tarayıcı veya işletim sisteminden bağımsız olarak her isteyenin kullanımına snabilmek” diyen Google, iddialara göre iOS 6 için yeniden düzenlenen yeni haritasını yıl başından önce yayınlamış olacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.