Birinci yaşını kutlayan Yandex Türkiye yüzde 1'lik pazar payına ulaştı

Birinci yaşını kutlayan Yandex Türkiye yüzde 1'lik pazar payına ulaştı

Rusya merkezli arama motoru Yandex'in Türkiye pazarına girişinin üzerinden bir yıl geçti. Türkiye'de kullanıma açtığı yerelleştirdiği ürünleriyle dikkat çeken Yandex, Türkiye verilerini paylaştı.

Toplantıda konuşan Yandex Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Yandex Türkiye'nin yüzde 1'lik pazar payına ulaştığını açıkladı. Mehmet Ali Yalçındağ Yandex Türkiye'nin ulaştığı pazar payını şu şekilde yorumladı: "Yandex Türkiye arama motoru pazarında yüzde 1 pazar payına ulaştı. Bu rakam bize çok şey ifade ediyor. Bir yılı pazarı tanımak ve ürünleri entegre etmekle geçirdik. Daha işe başlamadan yüzde 1 paya ulaşmak bizim için önemli. Daha şov başlamamışken, bu rakama ulaşmak, Yandex'in Türkiye'ye gelmekle doğru bir karar verdiğini gösteriyor."

Haziran ayında 3.1 milyon aylık tekil kullanıcıya ulaşıldı

Mehmet Ali Yalçındağ'dan sonra sözü Yandex Analisti Erhan Erdoğan aldı. Yandex'in geçen bir yıllık süreçte Türkiye pazarına sunduğu araçları hatırlatan Erhan Erdoğan, Yandex hakkındaki bazı verileri açıkladı. Şirket şu anda 20'si ofis içi, 35'i ofis dışı olmak üzere toplamda 55 kişi çalışana ulaşmış durumda. Erhan Erdoğan Yandex Türkiye'nin kullanıcı rakamları kronolojik olarak şu şekilde açıkladı: "Ocak ayında günlük 100 bin kullanıcı rakamına ulaştık. Şu an küçük gelebilir ama o dönemde büyük bir rakamdı. Daha sonra Mayıs ayında günlük 2 milyon arama rakamına ulaştık. Haziran ayındaysa 3.1 milyon aylık tekil kullanıcıya ulaştık."

En fazla veri trafiği sabah 9'da gerçekleşiyor

Yandex.Metrica ile Türkiye'deki kullanıcılara yönelik toplanan verilerde toplantıda açıklandı.70 bin site üzerinden ve günlük 25 milyon sayfa ziyaretinin analiz edildiği araştırmaya sonuçlarına göre masaüstü veri trafiği hafta içi Çarşamba günü yükseliyor. Mobil trafikse hafta içi ve hafta sonu düşmüyor. Aksine hafta sonu artıyor. Paylaşılan rakamların ayrıntıları şu şekilde, sunumun tamamına yazının sonunda ulaşabilirsiniz.

  • Sayfa görüntüleme sayısı bazında masaüstü cihazlarda en fazla veri trafiği sabah 9'da gerçekleşiyor. Kullanıcı başına 18 sayfa görüntüleme düşüyor.
  • İşletim sistemlerine göre kullanım verilerine göre Mac sistemleri Türkiye'de yüzde 1'in altında pazar payına sahip.
  • Tarayıcılar konusunda Türkiye'deki Internet Explorer kullanımı yüzde 50 oranında. Chrome ise ikinci sırada.
  • Mobil işletim sistemlerindeyse Apple yüzde 70 ile birinci sırada. Yaklaşık yüzde 20 ile Nokia ikinci, yüzde 10 ile Samsung ikinci sırada yer alıyor.
Hedef yüzde 30 pazar payı

Toplantı sonrası soruları yanıtlayan Yandex Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Türkiye'deki dijital reklam pazarının 700 milyon TL üzerinde gerçekleştiğini ifade etti. Yalçındağ, "Google'ın bu pastandan yüzde 55 pay aldığını düşünüyoruz. Gelecek 5 yıl içinde yüzde 30 pazar payına ulaşmayı hedefliyoruz. Bu rakam hem kullanım hem de gelir bazındaki hedefimiz" şeklinde konuştu.

Son olarak Yandex Türkiye'nin ücretsiz kurumsal e-posta altyapısını da sunacağını belirtelim. Bu servis ile şirketler kendi alan adı uzantısını Yandex altyapısıyla kullanılabilecek.

Yandex Türkiye Bir Yaşında

Güncelleme: Google Türkiye, Yandex Türkiye'nin doğum gününü kutlamak için makaron göndermiş :)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.