Engelsiz Bilişim 2012 Sempozyumu önemli kararlarla sonuçlandı

Engelsiz Bilişim 2012 Sempozyumu önemli kararlarla sonuçlandı

5-7 Eylül tarihleri arasında Manisa'da düzenlenen Engelsiz Bilişim 2012 Sempozyumu sona erdi. Sempozyum sonunda engelli bireylerin bilişimle hayata daha fazla dahil olabilmeleri için bir sonuç bildirgesi yayınlandı.

Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu’nun düzenlediği ve TBD, TİEV, İNETD, TBP, Dünya Engelliler Birliği, Dünya Engelliler Vakfı gibi önemli katılımcıların yer aldığı sempozyuma, 30 üniversitenin ilgili birimleri katıldı. Mevcut sorunların kişisel olmanın ötesinde daha organize hale getirilerek çözülebileceği gündeme taşındı.

Başta devlet kurumları olmak üzere, derneklerin birlikte hareket etmesi gerektiği altı çizilmesi gereken kararlardan biriydi. Yine engellilere yönelik istatistiki verilerin sağlıklı hale getirilmesi ve bu amaçla ulusal ve tek bir engelli veri tabanının oluşturulması da hedefler arasına yazıldı.

Bilişimin kolaylıkları bazı engelli bireyler için pekala erişilebilir olsa da başta otizmli bireyler ve işitme engelli bireyler olmak üzere tüm engelli gurupları için yeni teknoloji ve yazılımlara ihtiyaç duyulduğu paylaşıldı. Bu amaçla araştırma ve gerekliliği masaya yatırıldı.

Engellilere yönelik bilişim teknolojileri ve hizmetlerinin ekonomik ve yaygın olmaması dile getirildi. Bunun yanında engelli bireylere ve bu bireylerin bakımından sorumlu kişilere yönelik uzaktan eğitim ve sertifikasyon programlarının yaygınlaştırılılması da sonuç bildirgesinde yer aldı.

Yine başta kamu kurumları web sayfaları olmak üzere ülke genelindeki web sitelerinin engelli bireylerin erişimine uygun hale getirilmesi ve bu konuda eğitim seminerlerinin ve farkındalık çalışmalarının yapılması gerektiği gün yüzüne çıktı.

Fatih Projesi'nin engellilere etkileri ve engelli bireylerin ne kadar uyum sağlayabildiği de tartışıldı.

Ülkemizde 2005 yılında çıkarılan Özürlüler Yasası'yla engelli bireylerin sosyal hayata katılımını sağlayacak altyapı çalışmaları 2012 Temmuz ayında maalesef tamamlanamamış ve 3 yıl uzatılmıştı. Umarız bilişim teknolojileri ve gönüllülerin katkısıyla internette bu sorunları yaşamadan hızlı bir yenilenme sağlayabiliriz.

Sempozyumla ilgili detaylar için sonuç bildirgesine, paylaşılan sunumlara ve videolara göz atabilir. Bu konudaki görüş, çalışma ve deneyimlerinizi yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.