Zynga dünyanın en büyük sosyal oyun firması ve özellikle odaklandığı alan gündelik oyunlar olarak tercüme edebileceğimiz “casual games”. Bu türün en önemli avantajı çok geniş kitlelerin ilgisini çekebiliyor olması. Yani yeterli pazarlama gücünüz varsa bu alanda yaptığınız bir oyunun milyonlarca oyuncuya ulaşması çok da zor değil. Fakat “yeterli pazarlama gücü” ciddi reklam harcamaları anlamına geliyor. Üstelik büyük kısmı sadık birer oyuncu olmayan bu kitleyi elde tutmak ve oyun için para harcamaya ikna etmek de kolay değil.
Bugün çoğu sosyal oyun firmasının yaşadığı yüksek pazarlama maliyetleri ve düşük dönüşüm oranları gibi sorunlar Zynga gibi devleri bile alternatif aramaya yönetiyor. Gerçek parayla oynanan casino oyunları Zynga’nın bir süredir radarında olan bir konu ama son satın alması firmanın rotasını değiştirmek için alternatifleri de değerlendirdiğini gösteriyor.
2010 yılında yola aynı Zynga gibi gündelik oyunlar üretmek için çıkan A Bit Lucky, bundan kısa bir süre önce hedef kitlesini değiştirmeye karar verdi. Daha geniş kitleler tarafından ilgi görecek oyunlar yerine, “mid-core gamer” denilen orta seviye oyunculara hitap edecek oyunlara yönelen firma çok geçmeden bunun ödülünü de aldı.
Bugüne kadar 8 milyon dolar civarında yatırım almış olan A Bit Lucky, detayları henüz açıklanmayan bir anlaşma ile Zynga tarafından satın alındı. Bu satın alma muhtemelen Zynga’nın en pahalı satın alması olmayacak ama firmanın yeniden şekillendirmek (veya en azından çeşitlendirmek) istediği yeni rotası için önem taşıyor.
Mid-core olarak adlandırılan ve daha sınırlı bir pazara hitap eden fakat daha bir sadık oyuncu kitlesini hedefleyen oyunlara yönelmenin iki önemli artısı var bu iki artı da, aynı zamanda gündelik oyunların en büyük iki sorununa denk geliyor. Mid-core oyunlarda daha belirli ve dar bir hedef kitleye ulaşmak istediğiniz için (göreceli olarak) daha düşük pazarlama maliyetleri yeterli olabiliyor.
Daha da önemlisi mid-core oyunlarda dönüşüm oranları çok daha yüksek. Şanslı sosyal oyun firmaları ücretsiz olarak oynanabilen (free to play) oyunlarındaki kullanıcılarının yaklaşık sadece yüzde 2’sinden para kazanabiliyor. Bu oran en başarılı mid-core oyun firmalarında 20 kata kadar çıkabiliyor.
Zynga’nın bu satın almasını sadece firmanın geleceğine dair bir hamle olarak değerlendirmek yetersiz olur. Aslında fark edilmesi gerken; sosyal oyun dünyasında büyük oranda yine Zynga’nın neden olduğu rüzgarın dinmeye başladığı. Artan rekabet ve pazarlama maliyetleri, birbirinin benzeri oyunları oynamaktan sıkılan kullanıcıların terk etmesi nedeniyle daralmaya başlayan pazarda var olabilmek için artık ürün yelpazesini çeşitlendirmek her çaptan sosyal oyun firması için kaçınılmaz hale gelmeye başlıyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap