Hızlı büyüyen 7 inçlik tablet pazarında iPad Mini’ye yer var mı?

Hızlı büyüyen 7 inçlik tablet pazarında iPad Mini’ye yer var mı?

Tablet satışları dünyanın hemen her köşesinde hızla artıyor. Yüksek performanslı ve taşınabilir bu cihazlar sadece son kullanıcıların değil, kurumsal kullanıcıların da büyük ilgisini çekiyor. Fortune 500 firmalarının hemen hemen tamamının iPad’i kurumsal olarak kullanmak üzere çalışmalar yaptığı bu dönemde tablet en sıcak pazarlardan biri.

Üstelik bu sadece üreticileri değil, bu cihazlar için uygulama geliştiren yazılımcı ekosistemini de çok takından ilgilendiriyor. iHS iSupply’ın son raporuna göre 2012’de satılan tablet sayısı 126,6 milyona ulaşacak. 2011’de satılan 82,1 milyon tablete göre bu yüzde 56’lık bir artış anlamına geliyor.

Daha da ilginç olan ve dikkatlerden kaçmaması gereken bir detay ise 2012’de satılacak tüm tabletin üçte birinin 7 inçlik modellerden oluşması…

Tablet pazarının kurallarının büyük oranda Apple tarafından oluşturulduğu ve diğerlerinin onu takip ettiğini söylemek sanıyorum çok yanlış olmayacaktır. iPad ile pazarı adeta domine eden Apple’ın rekabet anlamında çok ciddi bir sorun yaşamadığı da ortada.

9.7 inçlik iPad kendi alanında lider olabilir ama tablet pazarında 9.x’in yanı sıra bir de 7.x inçlik bir segment bulunuyor ve şu anda iPad bu alanda yok. iPad Mini ile bu alana da girmesi beklenen iPad’i orada farklı bir rekabet bekliyor ve o pazar da giderek daha ilginç ve cazip hale geliyor.

iSupply’ın paylaştığı rakamlara göre 2012’de satılacak olan tabletlerin yüzde 59’u 9.x inçli tabletler. Bir önceki yıla göre yüzde 35 büyüme gösteren bu pazarın yanı sıra dikkat çeken 7.x inçlik tabletler ise 2012’deki satılacak tüm tabletlerin yüzde 32’sini oluşturuyor. Üstelik 7.x’lik tablet pazarı 2011’e göre neredeyse iki katı bir büyüme gösterecek.

Bunların dışında şu an için büyük üreticiler için pek cazip olmayan yüzde 9’luk bir de 5 inçlik gibi daha küçük tabletler bulunuyor. Bu ebattaki tabletler sadece diğer tabletlerle değil, akıllı telefonlarla da yarıştığı için işleri biraz daha zor.

7.x inçlik modellerin tüm tablet pazarının yüzde 32’sini oluşturması önemli bir detay olmasının yanı sıra bir yıl önceye göre satışlarının tam 2 kat artması daha da dikkat çekici. iPad gerçekten bu alana girecek olursa hızlanmayı daha da artırması muhtemel.

Fakat burada iPad Mini’nin muhtemelen en büyük sorunu  fiyatlandırma olacak. Çünkü bu alanda var olan en güçlü alternatifler arasında Galaxy Tab 7 Plus dışında hemen hepsi 200 dolar barajının altında konumlanmış durumdalar. iPad Mini'nin ise 350 – 400 dolar altında bir fiyata inmesi pek mümkün görünmüyor. Bugünkü tabloda 7.x inçlik cihazların pazar payının oluşmasında büyük önem taşıyan bu fiyat rekabetinin iPad Mini’yi nasıl etkileyeceğini ise bekleyip göreceğiz…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.