Yıllar geçiyor, bir zamanların en popüler sosyal ağlarından şimdilerde eser yok. Web 1.0'dan 2.0'a, ardından da 3.0'a dayandı, hükümetler anayasalarını web üzerinde (Github) saklar oldu. Ama zamanın değiştiremediği tek bir şey var: e-mail!
Özellikle son yıllarda e-mail alışkanlıklarımızla ilgili birçok ürün ortaya çıktı. İnsanların özellikle çalışıyorken e-mail'lerini düzensiz okuması sorunu üzerine yaratıcı çözümler, sosyal ağlarda bir yıl önce bıraktığımız izleri bize e-mail ile hatırlatan uygulamalar, kendi yarattığınız filtrelere göre günün erken haberlerini e-maille sunan servisler... E-mail ile ilgili ortaya çıkmış fikirlerden sadece birkaçını oluşturuyor.
Konunun son örneklerinden biri de Foursquare'in tasarımcılarından Pierre Valade'ye ait olan Sunrise isimli küçük web uygulaması.
Sunrise ile Google, Facebook ve LinkedIn hesaplarınızı entegre ederek içinde bulunduğunuz günle ilgili tüm organizasyon ve diğer önemli detayları mail kutunuzda görebiliyorsunuz. Örneğin Google üzerinde duran takviminizdeki toplantılar, bu toplantılara katılacak kişilerin LinkedIn'den alınmış bazı ön bilgileri, Facebook'daki arkadaşlarınızın doğum günleri gibi. Sunrise'dan şu an için gelir beklentisi olmadığını söyleyen Pierre, ilerleyen dönemde servisin birçok farklı 3. parti uygulama ile entegre olacağını da ekliyor.
Agora ile başlayan 4sq macerası
Foursquare'de işe başlama hikayesi de başka bir projesine dayanan Pierre'in kariyerini incelediğinizde oldukça farklı disiplinleri bünyesinde barındırdığını rahatlıkla söyleyebilirsiniz. Pierre, 2011 senesinin başında Foursquare'in New York ofisinde düzenlediği Hackathon ismi verilen kısa süreli programlama yarışmalarından birinde Agora isimli sosyal uygulama ile Foursquare CEO'su Dennis Crowley'in dikkatini çekmeyi başarıyor ve Foursquare'de çalışmaya başlıyor. Şu an ise Foursquare'in son versiyonuyla birlikte devreye giren activity stream projesinde lider tasarımcı olarak görev alıyor.
Agora'dan da kısaca bahsetmek gerekirse, Foursquare ile check-in olduğunuzda bulunduğunuz mekanda ilgi alanlarınızın örtüştüğü insanları Twitter sayesinde belirleyen bir uygulama diyebiliriz.
Sparrow'dan sonra e-mail istemcileri
E-mail'den bu kadar bahsetmişken önemli bir kesimin severek kullandığı bir e-mail istemcisi olan Sparrow'un kısa bir süre önce Google tarafından satın alınmasına da değinelim. Satın almayla birlikte Google, Sparrow'u daha fazla geliştirmeyeceğini duyurmuş ve adeta uygulamanın internetin tozlu raflarında yer almasıyla son bulacak olan bir süreci başlatmıştı. Bu açıklamayla birlikte Sparrow'dan "ümidi kesen" kullanıcılar ise alternatif mail istemcilerine yöneldiler. En çok ilgi gören istemcilerden biri ise kuşkusuz Postbox. Ayrıca henüz geliştirilmesi sürse de .Mail de oldukça ilgi uyandırmış durumda. Diğer taraftan Google'ın özellikle Android'de, mail deneyimini Sparrow ile nasıl bir noktaya taşıyacağı sorusunun cevabı henüz netleşmiş değil.