Mobil tüm beklentilerin üzerinde bir büyüme hızına ulaştı ve bu yükseliş bir süre daha devam edecek gibi görünüyor. Durum böyle olunca mobil dünya geliştiriciler kadar reklam verenlerin de ilgisini çekmeye devam ediyor. Pek çok online aktivite ile birlikte reklamcılığın da mobilde hızla yükseldiği bir dönemi yaşıyoruz.
Peki mobil reklamlar ne kadar etkili? Kullanıcılar mobil reklamları nasıl kullanıyorlar? Reklam verenler mobilden ne kadar verim alabiliyorlar? Bugüne kadar üzerinde çok fazla araştırma yapılmamış olan bu konu Alman Trademob’un raporu ile bir nebze daha gün ışığına çıktı.
Trademob’un araştırmasına göre bugünkü mobil reklamlarda yüzde 40 civarında bir fire olduğu ortaya çıkıyor.
Trademob, yaz ayının başlarındaki 6 haftalık bir süreç boyunca mobil reklamlardaki 6 milyon civarında mobil reklam tıklamasını inceleyerek analiz etti. 100’den fazla mobil reklam ağının verilerinin dahil olduğu araştırmada tüm bu tıklamalarının yüzde 60’ın gerçek kullanıcılar tarafından bilinçli olarak gerçekleştiği ortaya çıktı.
Rapora göre geri kalan yüzde 40’lık kısım ise hatalı tıklamalar ve tıklama sahtekarlıkları nedeniyle gerçekleşiyor. Trademob tıklamaların yüzde 8’ini oluşturan kısmında uygulama geliştiriciler tarafından sahte tıklamalar üretilmesi ile meydana geldiğini söylüyor. Bu uzun vadede çok ciddi bir problem değil çünkü bunları tespit etmek ve engellemek mümkün olabiliyor.
Diğer yüzde 10’luk kısım ise kontrolü ele geçirilmiş mobil cihazlar üzerinde gerçekleşiyor. Bazı durumlarda ise uygulama içerisine yerleştirilmiş görünmeyen reklamların tıklamaya neden olduğu görünüyor.
Yanlışlıkla gerçekleşen tıklamaların oranı ise yüzde 22. Bu durum özellikle daha küçük ekranlı mobil cihazlarda ve küçük yaştaki kullanıcılara hitap eden uygulamalarda göze çarpıyor.
Aslında reklam verenler genellikle mobil cihazlarda belli bir oranda hatalı tıklamayı hesaplarına katıyorlar ama toplamda yüzde 40’lık oran beklentilerin biraz üzerinde olabilir. Mobil reklamcılık sektörü geliştikçe hem hatalı tıklama, hem de art niyetli hareketlerin azalacağını da ön görmek mümkün.