Sosyal uygulamalar App Store'da zirveyi tutuyor

Sosyal uygulamalar App Store'da zirveyi tutuyor

Mobil uygulama mağazalarını analiz eden Distimo'nun yeni raporu sosyal ağ uygulamalarının performansını gözler önüne seriyor. Amsterdam merkezli şirketin paylaştığı veriler, Facebook'un Instagram'ı satın almasına yeni bir perspektif katıyor.

Sosyal ağların webde popüler olduğu malum. Bu durumu mobilde de görmek mümkün ve Distimo bu konuda daha net bir tablo çiziyor. ABD için App Store'da en popüler 100 uygulamanın indirilme sayısı Temmuz 2010-Temmuz 2012 arasında ortalama yüzde 43 yükselirken, en popüler 100 sosyal ağ uygulamasının ortalama yükselişi yüzde 193 olmuş.

Sosyal ağlar konusunda tecrübesini dünya geneline (Çin ve Rusya hariç) yaymayı başaran Amerikalılar mobilde sosyal ağ uygulamalarını indirme konusunda da ilk sırada geliyor. App Store'da 'sosyal' kategorisi Amerikalılar için tüm indirmelerin yüzde 20'sini oluşturuyor. Yani her 5 uygulamadan biri sosyal ağlar, sosyal mesajlaşma ve konum tabanlı uygulamalar üzerine. Bir çok ülkede bu oran yüzde 10'u geçmiyor. Meksika ve Brezilya ABD'yi takip ediyor.

Ülkelere göre sıralamada Türkiye'nin ortalamasını göremesek de Facebook'un hakim olduğunu harita üzerinde görebiliyoruz. Dünya genelinde Facebook'un mobil hakimiyetini takip eden uygulama Skype oluyor.

Ancak Facebook'un giremediği Asya ve Uzakdoğu ülkelerinde farklı uygulamalar göze çarpıyor. Japonya, Tayvan ve Singapur en çok LINE'ı, Çin ve Hong Kong WeChat'i, Güney Kore KakaoTalk'u kullanıyor. İspanya ve Avustralya'da ise Viber öne çıkıyor.

Instagram Temmuz'da ilk sırada

Konu Instagram'a geldiğinde ise Temmuz 2011-Temmuz 2012 arasında 20 ülkede en popüler 2. sosyal uygulamadan bahsetmemiz gerekiyor ve Temmuz 2012'de Instagram'ın Facebook'un önüne geçtiğini görüyoruz ki bu da Facebook'un mobil indirme bakımından en yakın rakibini bünyesine katmak istemesinin sebebini bir kez daha açıklıyor. Zira satın alma döneminde üzerinde sıkça üzerinde durulan konu da Instagram kullanıcı sayısıydı.

Distimo'nun ABD, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Meksika, Kore ve Birleşik Krallık verilerine göre Temmuz 2012'de en popüler 10 sosyal uygulama (Instagram fotoğraf kategorisinde) aşağıdaki şekilde sıralanıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.