Twitter ekosistemini “onaylı ürünler programı” ile kontrol edecek

Twitter ekosistemini “onaylı ürünler programı” ile kontrol edecek

Twitter yakın zamanda devreye soktuğu API değişiklikleri ile yüzlerce geliştiricinin servise ait verileri ne şekilde elde ederek, kullanabileceğine dair önemli kısıtlamalar getirmişti. Daha büyük bir değişimin ilk adımı olan bu uygulamalar geniş yankı bulmuş ve geliştiriciler ile Twitter’ın arasında sorunlara neden olmuştu.

Twitter resmen yaptığı açıklama ile bu uygulamanın ikinci adımını attı ve “onaylanmış ürünler programını” (Certified Products Program) duyurdu. Program üç farklı kategoriyi içeriyor. Engagement (etkileşim), Anayltics (ölçümleme) ve Data Reseller (veri satış aracısı) olarak belirlenen bu kategorilerde de Twitter resmi olarak onayladığı 12 üçüncü taraf geliştirici ve onların ürünleri yer alıyor.

Twitter’ın duyurular blog’unda yayınlanan bir yazı ile hayata geçen program, firma ve markaların Twitter’da takip, ölçümleme ve yüksek miktardaki halka açık veriyi toplu olarak elde etmelerini kolaylaştırmayı hedefliyor. Sadece Twitter’ın onayladığı ve belli bir standarda sahip olan uygulamaların yer alacakları program bir anlamda mikro blog platformunun kendi ekosistemini kontrol altında tutmak için attığı en önemli adımlardan biri olarak göze çarpıyor.

Tam listesini şu adreste görebileceğiniz onaylı firmalar arasında etkileşim ile uğraşanlar temel olarak firmaların müşterileri ile Twitter üzerinden iletişim kurmasına yardımcı olan ürünlere sahip. Ölçümleme kategorisinde Twitter üzerindeki hareketlerin anlamlandırılmasını sağlayacak çözümler üreten firmalar yer alıyor. Data reseller kategorisi ise özellikle belli konular, olaylar, tarihler ve isimlerle ilgili verileri analiz etmek üzere toplu olarak elde etmek isteyen markalara çözüm üreten “büyük veri” konusunda öne çıkan firmalar bulunuyor.

Bu gelişme ile Twitter bir kez daha kendi platformunda yer almak isteyen geliştiricilerin, Twitter’ın kuralları ile oynaması gerektiğini gösteriyor. Twitter bir anlamda geliştiricilerden yenilikçi olmalarını değil, var olan platformun yapısı ile uyumlu ve bu çerçevede fayda sağlayacak çözümler üretmelerini istiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.