Türkiye'de online video en çok hangi cihazlardan izleniyor?

Türkiye'de online video en çok hangi cihazlardan izleniyor?

Online video sektörü, hem cihaz hem de içerik üreticilerin odaklandığı konularında başında geliyor. TV üreticilerinin de devreye girmesiyle online video sektörü daha da ilgi çekici bir hale geldi.

Sektörün şu anki büyüklüğünü anlamak için birkaç rakam paylaşalım. 2009 yılında 49.6 milyon internet kullanıcısı televizyon programlarını internetten izledi. Bu rakam 2011 yılında 70 milyon kullanıcıya ulaştı. 2014 yılındaysa internet üzerinden televizyon programı izleyenlerin saysının toplam internet kullanıcı sayısının yüzde 60'ına denk gelmesi bekleniyor.

Türkiye'de online videolar bilgisayardan izleniyor

Şimdi gelelim esas konumuz olan kullanıcıların online video izlerken hangi araçları tercih ettiğine. NPD DisplaySearch'ün hazırladığı araştırma Türkiye'nin de içinde bulunduğu 14 ülkeyi kapsıyor. Araştırma sonucuna göre Türkiye'deki internet kullanıcılarının online videoları masaüstü bilgisayarlardan izleyenlerin oranı yüzde 35. Online video yayınlarını izlemek için diz üstü bilgisayarları tercih edenlerin oranı da aynı. Türkiye'deki akıllı telefon sayısının hızla artması online video izlenen cihazlardan paylarını değiştirmiş durumda. Türkiye'deki internet kullanıcılarının yüzde 22'i online videoları akıllı telefonlarından izliyor.

Türkiye'de kullanıcıların yüzde 20'si online videoları tablet bilgisayarlardan, yüzde 16'sıysa son yıllara damgasını vuran akıllı televizyonlarından izlediği araştırma da yer alan sonuçlar arasına. Öte yandan yüzde 10'luk bir kitlenin internetten online video izlemediğini de belirtmekte fayda var.

Online videonun parlayan yıldızı Çin

Araştırma sonuçlarındaki diğer ülkelere baktığımızda Çin'in yıldızının parladığını görüyoruz. Ülkeyi şehir ve kırsal olmak üzere ikiye ayrılan araştırmada doğal olarak en fazla online video Çin şehirlerinde izleniyor. Şehirlerdeki kullanıcıların yüzde 73'ü online videoları izlemek için masaüstü bilgisayarı tercih ediyor. Rusya'daki kullanıcıların yüzde 72'si de online videoları masaüstü bilgisayarlardan izliyor. Öte yandan Hindistan'daki internet kullanıcılarının yüzde 67'sinin online video izlemediğini de dip not olarak belirtelim.

Akıllı televizyon üzerinden izlenen online video oranlarında bir artışın olduğunu söylemek mümkün. Meksika, Çin ve Rusya gibi ülkelerdeki internet kullanıcılarının yüzde 30'dan fazları online videoları akıllı televizyonlar aracılığıyla izliyor.

İçerik ve cihaz üretici desteğini de arkasına alan online video sektörü gelecek dönemlerde kuşkusuz hızla büyüyecek. Online video sektöründeki bu büyümenin hangi cihaz segmentinde gerçekleşeceğini gelecekte daha iyi göreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.