Facebook günde 500 terabyte veri topluyor

950 milyon kullanıcı ve günde milyarlarca yüklenen içerik. Tabii ki Facebook'tan söz ediyoruz. Sosyal ağ şirketlerinin kullanım ve değer bakımında en büyüğü olan Facebook, veri trafiğine dair son rakamları paylaştı.

Gigaom'un haberine göre Facebook, kullanıcıların paylaştığı içeriklerden günde 500 terabyte veri topluyor. Fotoğraf, video, metin gibi farklı içeriklerden oluşan bu veri yığını 200 milyon dolarlık Facebook veri merkezinde depolanıyor.

500 terabyte verinin tam olarak ne anlama geldiğini daha iyi anlayabilmek için kullanıcıların paylaştıkları içeriklerin ayrıntılarına bakmak gerekiyor. Facebook'un paylaştığı bilgilere göre yaklaşık 950 milyon kullanıcı günde 2.5 milyar adet farklı içerik paylaşıyor. Paylaşılan bu içeriklere fotoğraf, duvar yazısı, video, yorumlar dahil olduğunu belirtelim. Günlük 2.5 milyar içerik söz konusu olunca işin içine kullanıcıların 'beğen' tuşu kullanımı da ön plana çıkıyor. Facebook kullanıcılarının günde 2.7 milyar kez beğen tuşuna tıklıyorlar. Sosyal ağa yüklenen günlük fotoğraf sayısıysa 300 milyon olarak belirtilmiş durumda.

Öte yandan şirketten paylaşılan rakamlar arasında teknik detay da bulunuyor. Bilgi analizi için Hadoop sistemini kullanan Facebook, her 30 dakikada 105 terabytelık bilgiyi tarıyor.

Facebook, 2012 yılı birinci çeyrek ve ikinci çeyrek arası dönemde kullanıcı sayısını yaklaşık 50 milyon arttırmıştı. Büyümenin bu hızla devam ettiği şirkette veri merkezi yatırımların da aynı hızla artacağını tahmin etmek güç değil. Şu anda yaklaşık 200 milyon dolar yatırım yapılan Facebook veri merkezinin gelecekte ne kadar bir değere ulaşacağını biz de merak ediyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.