Silikon vadisinin en prestijli kuluçka ve tohum yatırım programlarından biri olan Y Combinator, bugüne kadar son derece başarılı pek çok girişimin hayata geçmesinde önemli rol oynamış bir oluşum. Dropbox, Justin.tv, Reddit, Airbnb ve Posterous gibi bugün artık önemli noktalara gelmiş girişimlerin yollarının Y Combinator’dan geçmiş olması da programın önemini gösteriyor sanıyorum.
Mart 2005’te kurulan ve bugüne kadar 300’ün üzerinde girişime tohum yatırım, 3 aylık kamp programı, mentorluk ve bağlantı desteği sunan Y Combinator her yıl 2 kez desteklediği girişimler için düzenlediği Demo Day ile girişimcileri potansiyel yatırımcılarla buluşturuyor. Bu yıl ki Demo Day’de 70 civarında girişim boy gösterdi.
Son zamanlarda Türk yatırımcıların da ilgisini çekmeyi başaran Y Combinator girişimlerinin en son Demo gününde dikkat çekenlerden bazılarını aşağıda bulabilirsiniz…
Double Robotics: Girişimler arasında belki de en ilgi çekeni olan Double Robotics ve The Double adlı ürünü oldu. The Double temel olarak tekerlekli ve yönlendirilebilir bir iPad standına benziyor. Temel amacı telekonferans olan The Double’ın en önemli özelliği ile 10 bin dolar civarında satılan benzerlerinden çok daha ucuz olması. 2000 dolara satılan ürün bugüne kadar 500 bin dolarlık sipariş almış bile.
Sponsorfied: Sponsorluk pek çok yayın ve etkinliğin en önemli gelir kaynağı fakat sponsor bulmak kadar, sponsorluk yapılacak doğru kişileri bulmak da kolay bir iş değil. Sponsorfied ise bu sorunu çözmek için yola çıkmış bir girişim. Tüm süreci baştan aşağı değiştirerek doğru markaları, sponsorluk yapmak isteyecekleri doğru kişi ve kurumlar ile eşleştirmeyi hedefleyen girişim bugüne kadar 400 bin dolarlık sponsorluk anlaşmasına da aracı olmuş. Hedefi ise bu rakamı yılda 100 milyon doların üzerine çıkartmak.
9gag: Webrazzi okuyucularının aşina olduklarını tahmin ettiğim 9gag, temel olarak internetteki en eğlenceli içerikleri bir araya getirmeyi hedefleyen bir site. Temmuz ayında 65 milyon tekil ziyaretçiyi ağırlamış olan 9gag için önemli olan Y Combinator’ın sağlayacağı tohum yatırım değil. Fakat hali hazırda bu denli popüler olan bir site bir üst aşamaya geçebilmek için mentorluk ve bağlantı desteğine ihtiyaç duyabiliyor.
Grid: Hesaplama tabloları (spreadsheet) sıkıcı olmak zorunda değil, en azından Y Combinator’ın 2012 girişimlerinden Grid böyle düşünüyor. Grid adlı mobil uygulama hesaplama tablolarında iş birliği ve sosyal özellikleri üst seviyeye çıkartacak şekilde tasarlanmış.
Vayable: Seyahat konusunda oldukça faydalı olabilecek bir çözüm üreten Vayable, dünya çapında ziyaret ettiğiniz herhangi bir noktada ilginizi çekebilecek mekan ve etkinlikleri kolay bir şekilde bulmanızı sağlıyor. Bunu da bir pazar yeri mantığı ile gerçekleştiren Vayable bu sayede yerel işletme ve rehberlere önemli bir fayda sağlıyor. Vayable üzerinde Türkiye’den 30’un üzerinde servis ve hizmet yer alıyor.
Bunların dışında Founders Club da daha önce Webrazzi’de yer verdiğimiz ve dikkat çeken diğer bir Y Combinator girişimi.