Quup.com: Yüzde yüz yerli sosyal ağ

Sosyal ağların yükselişi devam ediyor ama genellikle en popüler sosyal ağlar okyanusun diğer tarafından yükseliyor. Pek çok Türk girişimci bize özgü bir sosyal ağ yapmak için kolları sıvamış olsa da, aralarından öne çıkan, süreklilik sağlayan pek fazla alternatif olduğunu söylemek ne yazık ki mümkün değil.

Yerli sosyal ağ girişimlerinden hem sunduğu özellikler, hem de kullanıcının ilgisini çekebilmesi açısından öne çıkanlardan biri de Quup.com. Kişisel izlenimime göre bunun nedeni ise yola çıkarken koyulan hedefin daha gerçekçi olması.

Her sosyal ağ aslında kullanıcıların farklı bir ihtiyacını karşılayabiliyor olması nedeniyle başarılı oluyor. Facebook, Twitter, Google+, Friendfeed ve diğerlerinin çözdüğü temel sorun bu; farklı ihtiyaçları karşılıyor olmak. Quup ilk bakışta tüm bu sosyal ağların bir karışımı gibi görünüyor ama gerçekte içlerinden birine diğerlerinden çok daha fazla benziyor ve bunun da bir nedeni var…

İlker Aksu’nun başını çektiği bir ekip tarafından geliştirilen Quup.com’un ilk kez duyurulduğu 1 Haziran 2011 tarihli yazı aslında “klon” yorumlarına da daha ilk günden cevap vermiş:

“Saf fikir, saf yenilik, bekleyemeyeceğimiz kadar uzakta olabilir, onun yerine var olanı iyileştirmeyi seçtik.”

Yoruma açık bir konu olsa da bana göre bir ihtiyaca cevap verebilmek adına var olanı iyileştirmek, geliştirmek veya uyarlamak eleştirilmesi gereken bir yaklaşım değil. Özellikle de “var olan” artık eskisi gibi işlev göstermekten uzaklaşıyorsa. Bildiğiniz gibi Friendfeed ülkemizde son derece popüler oldu ama Facebook’un geliştirmeyi sürdürdüğü bir proje değil.

Friendfeed’in popüler olmasının altında insanların hızlı ve geniş katılımlı etkileşimde bulunabilecekleri bir seçenek sunuyor olması yatıyordu. Bu açıdan ne kapalı gruplarla paylaşım imkanı sunan Facebook, ne de büyük oranda tek taraflı bir iletişim kanalı olan Twitter Friendfeed’in yerini tutmuyor. Google+ bu anlamda Friendfeed’i diğerlerine oranla daha çok andırıyor.

Quup.com hızlı ve geniş katılımlı etkileşim imkanı sunan, Friendfeed’den daha farklı özellikleri de sahip ve Google+’ın evrensel yaklaşımı yerine (en azından şu aşamada) büyük oranda Türk kullanıcısının ihtiyaçlarına cevap verebilmek için tasarlanmış bir sosyal ağ.

Arkadaşlık değil takip etme mantığı üzerine kurulu olan Quup’ta her bir quup (yani gönderi) takipçilerin akışlarında beliriyor ve zamanla yeni quup’lar eklendikçe alta düşüyor. Fakat aktif olan yani diğer kullanıcıların etkileşimde bulundukları quup’lar akışta tekrar üste çıkıyor ve gözden kaybolmuyor. Bu sırada bir quup ile etkileşimde bulunduğunuzda sizi takip eden kullanıcılar tarafından da görünüyor.

Quup’larda popüler video ve müzik servislerinin içeriklerini gömülü olarak paylaşmak zaten bu alanda neredeyse bir “endüstri standardı”. Bunun dışında Quup.com üzerinden diğer sosyal ağ sitelerine de gönderi yapabiliyorsunuz.

Quup profil sayfanız ise çok büyük oranda Facebook’un zaman tünelini andırıyor. Kapak fotoğrafı ve profil resmi birlikte kişiselleştirilebiliyor, bunun yanı profil sayfanızın arka plan resmini de düzenlemeniz mümkün. Paylaşımlar için de Quup bookmarklet’i kullanıp, başka sitelerde bulduklarınızı hızlı bir şekilde Quup üzerinde paylaşabilirsiniz. Bunlar Quup’un bazı temel özellikleri ama diğerlerini kullandıkça kendiniz de keşfedebilirsiniz.

Şunu da belirtmek lazım ki kısa zaman önce beta sürecine geçmiş olmasına rağmen Quup oldukça hareketli görünüyor. Bu kendi topluluğuna ulaşabilmiş olduğunu gösteriyor ki bu da bir girişimin sürdürülebilirliği açısından en önemli kriterlerden biri.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.