4 yıl hapis cezası alan telif hakları ihlalcisi: Geri döneceğim!

4 yıl hapis cezası alan telif hakları ihlalcisi: Geri döneceğim!

İnternet varoldukça korsan(?) dosya paylaşımı devam edecek mi emin değilim ama bu konuda yasal yaptırımların giderek arttığı bir gerçek. Son örnek SurfTheChannel.com'un kurucusu Anton Vickerman (38) davası oldu.

İngiltere'de görülen dava sonucunda 4 yıl hapis cezasına çarptırılan Vickerman, web sitesi üzerinden yasal ve yasal olmayan bağlantılar yayınlıyordu. Kullanıcıları çeşitli film ve TV yayınlarına gönderen bu bağlantılar The Guardian'ın aktardığına göre günde 400 bin ziyaretçi çekiyordu. Bu da Vickerman'a ayda 35.000 Sterlin (yaklaşık 100 bin TL) kazandırıyordu.

Söz konusu karar İngiltere'de görülen ve 8 hafta süren davalar sonucunda alınmış ama davacı taraf (Telif Haklarıyla Mücadele Federasyonu) Surf The Channel'in bir aracı olarak görev yapsa da telif haklarını ihlaline yol açtığından oldukça emin görünüyor. Dosyaların sitede barındırılmamasının yasal açıdan bir şey ifade etmediğini açıklıyor.

Benzer örnekler var

Ülkemizde şimdilik sadece yasal müzik konusunda yaptırımlar uygulanmaya çalışılıyor ama 22 yaşındaki Richard O'Dwyer'ın TVshack.net adresli sitesi de benzer bir sebeple Kasım 2010'da kapanmış. ABD yasalarına göre 10 yıl hapis cezasıyla yüzyüze kalan O'Dwyer'ın sitesi ayda 300.000 ziyaretçi çekiyor ve 3 yılda 147.000 Sterlin kazanıyordu.

'Geri Döneceğim'

Megaupload davasını barındırma hizmeti olduğu için bu durumdan ayrı tutuyoruz ama daha dün izlediğim Kim Dotcom'un röportajı aklıma geliyor. Dotcom, dünyanın en büyük telif hakları hırsızı olduğunu reddederken, diğer barındırma hizmetlerinin (Microsoft SkyDrive, Google Drive vs..) benzer bir hizmet sunduğunu söylüyor.

Bugün Google da benzer telif hakları mücadelelerinden nasibini alıyor ve harekete geçiyor ama bulut tabanlı dosya yedekleme hizmetlerinin bundan nasibinin alacağını söylemek sanırım imkansız.

İlk satıra dönecek olursak, yasal savunucular işlerini yapmaya devam edecek. Ancak Kim Dotcom ve Vickerman'ın kolay lokma olmadığı malum. Zira Vickerman da SurfTheChannel.com'da yayınladığı uzun açıklamanın sonunda 'geri döneceğini' söylüyor. Dotcom ise bu yıl  sonunda Megabox isim çevrimiçi bir müzik servisi açacağını açıkladı bile.

Telif mücadelesini kimin kazanacağı bilinmese de bu konuda ortada bir savaş olduğu Dotcom tarafından açıkça dile getiriyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.