Apple ve TV yayıncılığının evrimi

100 yıla yaklaşan tarihi boyunca TV yayıncılığı pek çok değişim geçirdi ve her zaman çağa ayak uydurmayı başardı. İçinde bulunduğumuz dönemde de TV yayıncılığında en önemli değişimlerden biri gözlerimizin önünde gerçek zamanlı olarak hayata geçiyor. İnternetin etkisi bugüne dek büyük oranda tek taraflı olan TV yayıncılığının yeniden şekillenmesini sağlıyor.

Sadece TV değil, genel anlamda yayıncılığın değişim gösterdiği bu dönemde öne çıkan isimlerden biri de Apple. Apple TV ile online yayınları en yaygın şekilde TV’lere taşıyan firmanın bir süredir ABD ve Kanada’da büyük yayın kuruluşları ile görüşmekte olduğunu ve bu yayınları Apple TV üzerinden izleyicilere aktarmanın yöntemlerini değerlendirdikleri söyleniyor.

Peki geleneksel TV yayıncılığı ile internet TV yayıncılığının belki de bu en ilginç yakınlaşması ne anlama geliyor?

Her şeyden önce Apple bugün en büyük tüketici elektroniği markalarından biri. Bir zamanlar sadece daha kısıtlı bir kesim için bilgisayarlar üreten firma, o zaman da olduğu gibi bugün daha geniş ürün yelpazesi ile sayları çok hızlı artan kullanıcıları ile arasında sarsılmaz bir bağ oluşturmuş durumda.

Mac, iPhone, iPad derken Apple TV’yi de göz ardı etmemek gerekiyor. Sunduğu kullanım kolaylığı ve online videoları oturma odalarındaki TV’lere taşıma şekli ile kendine has bir alışkanlık oluşturmuş olan Apple TV doğal olarak geleneksel TV yayıncılarının da çok ilgisini çekiyor.

WSJ’ın haberine göre ABD’deki önemli kablolu yayın kuruluşları ücretli yayınlarını Apple TV üzerinden izleyicilere ulaştırmanın yollarını arıyorlar. Bu Apple için yepyeni ve çok önemli bir gelir kapısı açabilecek bir gelişme. Bugüne kadar Apple TV üzerinden ağırlıklı olarak film ve dizi kiralama modelini sürdüren Apple, eğer canlı TV içeriklerini de kendi küçük siyah kutusu üzerinden sunabilirse TV yayıncılığı için de yeni bir dönem başlayabilir.

Şimdiye kadar ağırlıklı olarak kendi alıcı kutularını satmaya çalışan firmalar artık yeni bir abone kazanmak için evlerinde hali hazırda alt yapısı bulunan müşterileri hedeflemeye başlayacaklar. Türkiye’deki Digiturk ve D-Smart’ı düşünün. İkisi için de ayrı ayrı (kullanıcı ara birimleri birbirinden başarısız) kutular, ayrı ayrı çanak antenler kullanıyoruz. Peki bunların hiç birine gerek kalmadan evde zaten film kiralamak, YouTube’u TV’den izlemek ve PodCast’lere göz atmak için kullandığınız kutu bunun için yeterli olsaydı pek çok şey daha kolay olmaz mıydı?

Özellikle ABD’de pek çok TV kanalının kendi özel iPad ve iPhone uygulamaları olduğunu düşünecek olursanız, aslında bu durumun onlar için de çok büyük bir yenilik gerektirmiyor. Asıl yenilik kullanıcı tecrübesi açısından ortaya çıkıyor. Apple’ın zaten ürünlerindeki kullanım kolaylığının yanı sıra en büyük başarısı sunmayı başardığı yüksek kullanım tecrübesi.

Kitapların, dergilerin, uygulamaların Apple kanalı ile satılmaya başladığına şahit olduk. Şimdi de sıra ücretli TV aboneliklerinin Apple üzerinden satılmaya başlamasına gelmiş gibi görünüyor. Tabi ki Google ve Microsoft’un da kayıtsız kalmayacağı (hatta Microsoft’un da bu konuda çabaları olduğu biliniyor), bu alanda da Apple ile rekabete gireceklerini tahmin etmek zor değil. Bakalım tüm bu gelişmelerin yansımaları Türkiye’ye ne zaman ulaşacak…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.