Groupon borsaya açıldığından beri ilk kez kâr etti

Groupon borsaya açıldığından beri ilk kez kâr etti

Grup alışverişinin halka açılmış ilk örneği olan Groupon'un finansal raporları hemen hemen tüm ülkelerdeki internet girişimcilerinin dikkatini çekiyor. İkinci çeyrek raporlarını açıklayan Groupon bilançosu bu kez daha fazla dikkat çekecek. Borsaya açıldıktan sonra üçüncü bilançosunu açıklayan şirket sonunda kâr etti.

İlk olarak şirketin gelirlerinden bahsetmek istiyoruz. 2012 yılı ikinci çeyrekte Groupon 568.3 milyon dolarlık gelirin sahibi oldu. Bu rakam 2012 yılı birinci çeyrekte 559.3 milyon dolardı. Groupon gelirlerinin çeyreksel bazda karşılaştırması yapıldığında yüzde 1.6'lık büyüme kaydettiği görülüyor. 2012 yılı ikinci çeyrek bilançosunu geçen sene aynı döneme göre kıyasladığımızdaysa yüzde 45'lik büyümeden söz etmek mümkün. Şirketin geçen sene aynı dönemdeki gelirlerinin 392.5 milyon dolar olduğunu hatırlatalım.

Sonunda kâr etti

Ve gelelim asıl haber konusuna. Uzun süredir kâr edemeyen Groupon, sonunda kâr etti. Kârlılıkla başı belada olan şirket, 2012 yılı ikinci çeyrekte 28.4 milyon dolar kâr ederek en iyi bilançolarından birine imza attı. Şirket, geçen sene aynı dönemde yaklaşık 107 milyon dolar, 2012 yılım birinci çeyrekteyse 11.7 milyon dolar zarar etmişti. Şirketin operasyonel maliyetlerinin o dönemde fazla olduğunu ve Groupon'un bazı satın almalara imza attığını belirtmekte fayda var.

Groupon bilançosunun detaylarına baktığımızda dikkatimizi çeken bir diğer konuysa şirketin kâr marjı. Groupon 2012 yılı ikinci çeyrekte hisse başı 0.04 dolar kâr etti. Analistler, 2012 yılı birinci çeyrekte 0.02 dolar olan bu rakamın 0.03 dolar olmasını bekleniyordu. Şirket analistlerin beklentisi çerçevesinde hisse başı 0.03 dolar kâr etseydi, Groupon bilançodaki net kârın 21.3 milyon dolar civarında olması gerekiyordu. Bu yüzden beklenti ve açıklanan rapor arasında yaklaşık 7 milyon dolarlık bir fark var. 30 milyon dolarlar seviyesinde kâr eden bir şirket için beklentilerin yaklaşık 7 milyon dolar üzerine çıkmasını önemli bir detay olduğunu söyleyelim.

Borsada kaybetti

Grup alışveriş sitelerinin borsadaki ilk ve tek temsilcisi olan Groupon, uzun süreden sonra kâr açıklamasına rağmen borsada değer kaybetmekten kurtulamadı. İkinci çeyrek raporunu Nasdaq borsası seanslarından sonra açıklayan Groupon, seans sonrası işlemlerde yaklaşık yüzde 20 oranında değer kaybetti. Hisse başı 7.55 dolardan işlem gören Groupon kağıtları, seans öncesi işlemlerde değer kazanamazsa hisse başı 6 dolar civarından yeni güne 'merhaba' diyecek.

Uzun zamandan sonra ilk kez kâr açıklayan şirketin neden borsada kaybettiğine açıklık getirelim. Bunun bir nedeni var, o da yatırımcıların beklentilerine gelir bazında karşılayamaması. Analistler, 2012 yılı ikinci çeyrekte şirketin 574 milyon dolar civarında gelir elde etmesini bekliyordu. Ancak beklenti yukarıda kaldı ve şirket yukarıda da paylaştığımız gibi 568.3 milyon dolarlık gelirin sahibi olabildi. Yaklaşık 6 milyon dolarlık hayal kırıklığının Groupon yatırımcısını kaçırmaya yettiğini söyleyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.