Sayısız faydalı bilginin kaynağı haline gelen internet ne yazık ki aynı zamanda yasa dışı içerikleri paylaşmak ve bu içeriklere ulaşmak için de önemli bir kanal. Bu kanal içerisinde yolunu bulmak için Google’ı kullananların sayısı da son derece yüksek. Durum böyle olunca telif hakları sahipleri ve savunucuları ile Google arasında sonu gelmeyen sürtüşmeler yaşanıyor olması da sürpriz değil.
Google bir yandan bilgiye özgürce ulaşmak için en önemli kaynak olma özelliğini kaybetmek istemezken, diğer yandan da haklı itirazları yerine getirip korsanın da önünü kesmek istiyor.
Arama algoritmasındaki son güncelleme ile artık, telif hakları konusunda sabıkalı sitelere en büyük cezayı Google kesecek…
Aslında Google’ın zaten bu yönde çalışmaları önceden de vardı. Herhangi bir sitenin içeriğinde telif haklarını ihlal eden bir sayfa varsa Google’a bu konuyla ilgili başvuruda bulunup bu sayfanın arama sonuçlarından çıkartılmasını talep edebiliyordunuz. Çok pratik olmamasının yanı sıra çok etkili olmaması nedeniyle eleştirilen bu yöntem, Google’ın arama algoritmasında gerçekleşen son güncelleme ile ciddi anlamda değişiyor.
Telif hakları şikayetlerinde inanılmaz artış
Google bundan sonra hakkında çok fazla sayıda haklı bulunmuş şikayet gelen sitelerdeki içerikleri sayfa bazında değil, site bazında değerlendirecek ve cezayı sayfaya değil, siteye kesecek. Bu yeni uygulama korsan içerik barındırmak konusunda ısrarcı olan site sahipleri için çok daha caydırıcı hale gelmiş oluyor.
Telif haklarına yönelik şikayetler de son dönemlerde tavan yapmış durumda. 23 Temmuz haftası Google’a ulaşan şikayet sayısı 1 milyon 100 binin üzerinde. 30 Temmuz haftasında ise rakam yine 1 milyonun üzerinde.
Tüm bu şikayetlerle uğraşmak için Google için ciddi bir iş gücü gerektiriyor ama karşılığında en çok şikayetin geldiği eğlence sektörü ile arasını düzeltip, olası iş birliklerinin önünü açmak olduğu için Google’ın bu konuda çok da şikayetçi olduğunu sanmıyorum.
Ceza tahtasında hangi siteler var?
Google’ın şeffaflık raporu bölümünde yer alan bir sayfa şu anda arama sonuçlarında daha altlara düşürülmesi muhtemelen siteleri gösteriyor. Sayfada yer alan listede farklı zaman dilimleri içerisinde telif hakları ihlali nedeniyle kaç şikayet aldıklarını da gösteriyor. Tahmin edebileceğiniz gibi listedeki sitelerinin büyük bölümün adında ya “torrent” ya da “mp3” geçiyor.