Türkiye'de yazılım sektörünün kendi ihtiyaçlarını sağlayacak güçte olmadığı malum. Bazı girişimlerin belli boşlukları doldurduğu da bir diğer gerçek ve bu girişimlere bir örnek daha vermemiz gerekirse Hazelcast'ten bahsedebiliriz.
Hazelcast, son kullanıcılara dolaylı yoldan erişen bir hizmet. Java için açık kaynak kodlu bir veri dağıtım platformu. Teknik tanımlardan uzak bir açıklama yapacak olursak, Hazelcast kümelenmiş sunucularıyla verilerinizi kolayca dağıtabiliyor, paylaşabiliyor. Bunu da ölçeklenmelerle optimize bir şekilde sunarak kullanıcılarının işini kolaylaştırıyor.
Hazelcast, verileri In-Memory (tümüyle hafızada tutan) tarzda, Data Grid (örgü tipi) sunucular sayesinde taşıyor. Bu sistemi uygulayan tek ürün olmasa da sunduğu performansla rakiplerine nazaran daha hızlı, daha az veri kaybı yaşatan, daha kolay büyütülebilen, basit kullanımlı bir altyapı vaadediyor. Bu iddasını da Turkcell, Avea, Sahibinden.com, Ericsson, Mozilla, Apple ve FBI gibi büyük müşterilere hizmet vererek doğruluyor.
Talip Öztürk tarafından 2008'de geliştirmeye başlanan ve şu an 5 kişilik bir ekiple yoluna devam eden Hazelcast, genç bir girişim olmasına rağmen hızla büyüyor. Şirket açık kaynaktan ayrılmayacak olsa da, büyük şirketlerin ihtiyacına karşılık veren açık kaynaklı olmayan Hazelcast Enterprise sürümüyle nakit akışı sağlıyor ve bu yıl sonunda 3 milyon dolarlık yatırımla pazara hakim olmayı hedefliyor. Kısa süre önce Gartner 2012'de "Cool Vendor" olarak gösterilen girişim, yakın zamanda Silikon Vadisi'ne taşınmanın avantajını kullanacak gibi duruyor.
Gebze'deki TÜBİTAK MAM Teknopark’tan dünyaya açılan bir yerli girişim görmek sevindirici, daha iyisi de bu girişimin yazılım üretimi ve ihracatı yapıyor olması.
Hazelcast hakkında daha fazla bilgi için ürünlerine ve özelliklerine göz atabilir, Github sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Veri dağıtımı konusundaki fikirlerinizi, kullandığınız ürünleri ve sorularınızı paylaşabilirsiniz.