Web siteleri için en kritik konular arasında hız ve güvenlik listenin en başında yer alan iki önemli madde. İster kurumsal, ister bireysel olsun web siteleri ile uğraşan tüm profesyoneller bu konulara özel önem verir ve farklı çalışmalarla hem performans, hem de güvenliği artırmaya çaba harcalar.
İlk olarak 2009’da kurulan ve bugüne kadar 20 milyon doların üzerinde yatırım almış olan CloudFlare, bugün bir web sitesinin başarıl olup olmamasını sağlayan en temel faktörleri bir araya getirerek tek bir çatı altında sunmayı hedefliyor. Daha da güzeli bu servislerin önemli bir kısmını ücretsiz olarak sunuyor ama tabi ki daha gelişmiş ve ücretli paketleri de bulunuyor.
Peki sadece birkaç dakika içerisinde kullanmaya başlayabileceğiniz CloudFlare tam olarak neler sunuyor?
CloudFlare’in sunduğu olanakları temel olarak 5 başlık altında sıralamak mümkün. Bunlardan ilki CloudFlare CDN. Content Delivery Network yani içerik dağıtım ağı olarak tanımlayabileceğimiz bu özellik sayesinde web sitenize ait dosyalar tek bir sunucuda barındırılmakla kalmıyor, CloudFlare’in 19 farklı sunucusunda yedekleniyor. Sitenizi ziyaret eden bir istemciye sitenizin içeriği bulunduğu coğrafi konuma göre kendisine en yakın sunucudan aktarılıyor. Böylece hem sizin sunucunuza binen nispeten yük azalmış oluyor, hem de içeriğiniz ziyaretçilerinize daha hızlı dağıtılmış oluyor.
Fakat CloudFlare ile ilgili önemli bir detay var, sunucuların hiç biri Türkiye’de değil. Dolayısıyla eğer sizin sunucunuz Türkiye’deyse CloudFlare CDN’in yurtdışı sunucularının daha hızlı servis verip vermediğini ölçümlemenizde fayda var.
CloudFlare’in ikinci özelliği güvenlik. Servisi kullandığınız taktirde sitenize gelen tüm trafik önce CloudFlare’in sunucularına erişiyor ve servis burada olası saldırgan aksiyonları tespit ederek sitenize ulaşmadan önce engelliyor. Örneğin SQL injection ve DDoS olarak bilinen saldırılar bu yöntem ile sitenize zarar vermeden engellenebiliyor.
CloudFlare’in site performansına yönelik diğer bir özelliği de optimizasyon. CDN servisi ile statik içeriklerin kullanıcılara hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlayan CloudFlare, bunun dışında dinamik içerikleri de optimize ederek daha hızlı sonuca ulaşmayı sağlıyor. Bu sayede örneğin sitenizde kullanılan pek çok farklı JavaScript dosyasını tek bir istem ile çağırabiliyor ve böylece ağda çok sayıda gereksiz istem oluşmasını engellemiş oluyor.
CloudFlare’in sunduğu ölçümleme hizmeti de benzerlerinden biraz daha farklı. Pek çok ölçümleme servisi sitenizin trafiğini en ince detayına kadar analiz ederek size sunarken, CloudFlare önceliği muhtemel tehditler ve arama robotlarına veriyor. Pek çok web sitesinin trafiğinin yüzde 20 ile yüzde 50 aralığında bir yüke neden olan bu trafik kaynaklarını ayrıca inceleyebilmek açısından oldukça faydalı görünüyor. Daha detaylı incelemeler içinse Google Analytics ve benzeri popüler ölçümleme servisleri ile uyumlu çalışabiliyor olması diğer bir avantajı.
CloudFlare’in son önemli özelliklerinden biri de üçüncü taraf uygulama desteği sunuyor olması. Pek çok farklı kategoriye ayrılmış önemli servislere destek veren CloudFlare ile birlikte kullanabileceğiniz uygulamaların listesini şu adresten kendiniz de inceleyebilirsiniz.
Kurması ve yönetmesi oldukça kolay olan ve çok fazla teknik bilgiye ihtiyaç duymadan yönetilebilen CloudFlare’in ücretsiz modelinin çoğu web sitesi sahibi için yeterli olacağını düşünüyorum. Ama daha fazlasını isteyenler için aylık 20 dolar ile 3000 dolar arasında değişen farklı planları da bulunuyor.
Ünlü müzik grubu Metallica’dan Türkiye’de çeşitli devlet kurumlarına kadar çok geniş bir kullanıcı yelpazesi bulunan CloudFlare, hız ve güvenlik konusunda piyasadaki önemli alternatifler arasında yer alıyor ve göz atmaya değer bir servis olduğu kesin.
Zaman içerisinde benzer diğer servisleri de inceleyerek sizlere tanıtmaya devam edeceğiz…