Twitter'ın takipçi satın alma ekonomisinde neler dönüyor?

Twitter'ın takipçi satın alma ekonomisinde neler dönüyor?

Twitter tek başına milyonlarca dolarlık bir ekosistem oluşturmuş durumda. Son aylarda mantar gibi türeyen takipçi satanlar, tezgah altı bir ekonomi oluşturuyor.

Barracuda Labs'in hazırladığı infografik Twitter'da dönen tezgah altı ekonomiyi ayrıntılı bir şekilde açıklıyor. Google'da görüntülenen ilk 100 arama sonucuna göre şu anda eBay'de 20 takipçi satan hesap bulunuyor. Web siteleri üzerinden takipçi satanların sayısıysa 50'yi geçmiş durumda.

Durum Türkiye'de de farklı değil. Google'da 'takipçi satın alma' kelimelerinin aratılması durumunda birçok alan adının alındığını görüyoruz. Google'daki ilk 10 aramanın neredeyse yarısı takipçi satan site ve sahışlardan oluşuyor.

Türkiye'de takipçi satın almak daha ucuz

İnfografikteki bin Twitter takipçisinin 18 dolar ettiği belirtiliyor. Türkiye'deyse fiyatlar yurtdışına göre biraz daha ekonomik. Birçok farklı seçeneğin bulunduğu tezgah altı ekonomide 5 bin Twitter takipçi satın almak isteyenler ortalama 30 TL kadar ödüyor. 5 TL ödeyenlerse 'anında' 50 yeni takipçiye sahip oluyor.

Araştırmaya göre sahte takipçi satın alan Twitter kullanıcılarının ortalama takipçi sayısı 48 bin 885. Bu kullanıcıların takipçilerinin yüzde 75'i profillerinde reklamlar bulunduruyor. Normal bir kullanıcının hesabında bu oran yüzde 31.

Satılan hesaplar nasıl anlaşılır?

Satılan Twitter hesaplarını anlayabilmenin birkaç yolu var. Sahte bir Twitter hesabı yaratılarak satılan takipçileri anlamak için hesapların kullanım süresi önemli bir rol oynuyor. Yapılan araştırmaya göre satılan Twitter hesaplarının yüzde 61'i 3 aydan daha az süredir kullanılıyor. Bu hesapların ortalama ömrüyse 19 hafta yani 5 ay. Araştırmada satılan bir Twitter hesabının takip ettiği kişi sayısı ortalama 1.799 olarak belirtiliyor.

ABD Başkanı takipçi satın aldı iddiası

Araştırma takipçi satın alma örneğini ABD Başkanı adayı Cumhuriyetçi Mitt Romney'nin Twitter hesabından veriyor. Takipçi sayısını bir günde yüzde 17 arttırarak 808 bine çıkaran Mitt Romney'nin yeni takipçilerinin yüzde 80'i 3 aydan daha kısa bir süre önce Twitter'a katılmış. Bu takipçilerin yüzde 25'i ise 3 haftadan daha önce kayıt olmuş durumda. Romney'in yeni takipçilerinin dörtte birinin tek bir tweeti bile bulunmuyor.

Twitter'ın tezgah altı ekonomisi hakkında ayrıntılı bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.