Facebook bir süredir gizlilik konusundaki eleştirilerden uzak günler geçiriyor. Ancak Intel bu sessizliğe son verecek bir adım atmak üzere.
Intel, 2010 yazında antivirüs yazılımları uzmanı McAfee'yi 7,68 milyar dolara almıştı ve söz konusu uygulama için McAfee'yi kullanıyor. McAfee Social Protection ismiyle geliştirilen Faebook uygulaması kullanıcıların fotoğraflarını koruma altına alacağı iddasında bulunuyor. Tabii iddiasını gerçekleştirmesi için fotoğraf paylaşımlarınızı bu uygulama üzerinden yapmanız gerekiyor.
Henüz uygulama servis edilmedi ama McAfee, bu uygulama üzerinden paylaşacağınız fotoğrafların tanımadığınız kişilere göstermeme garantisi veriyor. Aynı zamanda sizin izin vermediğiniz kişilerin fotoğraflarınızın indirmesini, çıktı almasını ve hatta ekran görüntüsünü almasını engelliyor.
İlk paranoyak(!) McAfee değil
Böylesi bir güvenlik tedbiri Facebook'un sağlayamadığı bir durum mu tartışılır fakat bu uygulama Facebook'un (veya kullanıcının) güvenlik zaaflarını hedef alan, bir antivirüs üreticisi eliyle geliştirilen ilk uygulama değil. Daha önce de Bit Defender'dan benzer bir uygulama görmüştük. Bit Defender Safego, McAfee'den farklı olarak bir profilinizde bir anti-spam taraması yapmayı sağlıyor ve Facebook App Center'da 5 üzerinden ortalama 4.2 yıldızla başarılı uygulamalar arasına giriyor.
Facebook'un kimlerin hangi paylaşımlarınızı görebileceği konusunda gereken inisiyatifi verdiği malum. Ama bu konuda artan tehditleri göğüslemek için sürekli yoğun şekilde çalıştığını ve çevrimiçi içeriklerin güvenliğini izleyen WOT ile anlaştığını biliyoruz.
Kullanıcı gizliliği biz internet kullanıcıları için giderek ciddiye alınması gereken bir durum. Özellikle son dönemde sosyal ağlarda yaşanan şifre/hesap hırsızlıkları bunun bir göstergesi. Biz zaman zaman suyu akışına bıraksak da anti-virüs şirketleri sosyal ağları iğnelemeye devam edecek gibi görünüyor. Aslında sadece sosyal ağlar değil, Android de yer yer bu durumdan nasibini alıyor...