BKM: Türkiye'deki kredi kartı sayısı 53 milyonu geçti [İnfografik]

BKM: Türkiye'deki kredi kartı sayısı 53 milyonu geçti [İnfografik]

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), 2012 yılı ilk altı ayını kapsayan kartlı ödeme sistemleri verilerini paylaştı. Bu verilere göre Türkiye'deki kartlı ödeme sistemlerinin hemen hemen bütün kalemlerinde artış yaşandı.

İlk olarak e-ticaret sektörünü direkt etkileyen Türkiye'deki kredi kartı sayısının 53 milyon adede ulaştığını paylaşalım. Toplam banka kartlarının sayısı 87 milyon adede ulaşmış durumda. 2011 yılının sonuyla kıyaslama yaptığımızda yüzde 5'lik büyüme söz konusu. Bu rakamlarla beraber Türkiye'de kişi başına 1.9 adet kart düştüğü de paylaşılan veriler arasında yer alıyor.

Kart kullanımıyla toplamda 318 milyar TL hacim yaratılan 2012 yılı ilk yarısında, geçen yılı ilk altı ayına göre yüzde 24 artış sağlandı. Kartlarla yaratılan bu hacmin yüzde 52'si alışveriş için kullanılırken, yüzde 48'i nakit para çekmek için gerçekleşti.

Alışveriş başına 119 TL'lik ortalama

E-ticareti direkt etkileyecek verilerden bir diğeri de kart başına ortalama alışveriş hacmi. BKM'nin paylaştığı rakamlara göre 2012 yılı ilk yarısında kart başına ortalama 1.173 TL'lik alışveriş yaptık. Bu rakam kart başına 10 adet alışveriş işlemine denk geliyor. Alışveriş başına ortalamaysa 119 TL olduğu paylaşılan veriler arasında.

BKM 2012 yılı ilk yarı Kartlı Ödeme Sistemleri Raporu'nda dikkat çeken noktalardan bir diğeri de yabancı kartlarla döviz girişi. Söz konusu dönemde yabancı kartlarla döviz girişi geçen sene ilk altı ayına göre yüzde 5 artarak, 3.6 milyar dolar hacmine ulaştı.

E-ticaret sektörünün olmazsa olmaz dinamiklerinden biri olan kredi kartları ve kredi kartı kullanımı Türkiye'de her geçen dönemde artmaya devam ediyor. Kredi kartı kullanımının artması e-ticaret sektörünü etkileteceği için BKM'nin verilerini önemsemekte fayda olduğunu düşünüyoruz.

BKM 2012 yılı ilk yarı Kartlı Ödeme Sistemleri Raporu'nun infografiğini aşağıda inceleyebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.