Rocket İnternet yeni web sitesi ile girişimlerini vitrine koydu

Rocket İnternet yeni web sitesi ile girişimlerini vitrine koydu

Klonların efendisi Samwer kardeşlerin klon fabrikası Rocket Internet web sitesini yenilemiş ve dünya çapındaki tüm girişimlerini tek bir noktadan takip etmemizi sağlamış.

Mayıs ayında Rocket Internet'in Türkiye operasyonuna yönelik bir dosya paylaşmıştık. Bu dosyada şirketin Türkiye'de sahip olduğu e-ticaret şirketlerini listelemiştik. Açıkcası Rocket Internet'in web sitesini yenilemesi ile birlikte artık bu tür listelemeleri bizim yapmamıza gerek kalmadığı için mutluyuz. :)

Şaka bir yana hali hazırda şirketin resmi web sitesinde gördüğümüz kadarıyla eleseri.com, evimister.com, sporena.com, westwing.com.tr ve zidaya.com Rocket Internet'in Türkiye'deki e-ticaret varlıkları. Daha önce yaptığımız listelerde yer alan ama kısa süre önce operasyonuna son verildiğini duyduğumuz Bamarang.com.tr ve zaten operasyonunun sonlandırıldığını sözünü ettiğim listemizde de paylaştığımız Glossybox.com.tr resmi web sitesinde yer almıyor.

Hazır yeri gelmişken aldığımız bir duyumu daha sizlerle paylaşmış olayım.

Duyum: Sporena.com Eylül ayında yayınına son verecek!

Şu anda operasyonuna devam eden ve Rocket Internet'in yenilenen web sitesinde de yer alan Sporena.com da Eylül ayında yayınını durduracak. Aldığımız duyuma göre Zidaya'nın iyi gidişi ve zaten Zidaya'nın Sporena mallarını da satıyor olmasından dolayı Türkiye'de sadece Zidaya ile yola devam kararı alınmış. Şirkete yakın kaynaklardan aldığımız bir bilgi olduğu için şu aşamada bir duyum olarak sizlerle paylaşmış olalım.

Türkiye Asya kıtasında mı?

Rocket Internet'in yenilenen web sitesinde tüm dünyadaki girişimlerini listelediklerini söylemiştim. Haliyle ilk merak ettiğim Türkiye'deki liste oldu. Ancak Türkiye'yi Avrupa listesinde bulamadım ve Çin, Hindistan, Japonya'nın yer aldığı Asya kıtasındaki ülkeler arasında buldum. Rocket Internet'in Türkiye ekibinin merkezi uyarması gerektiğini yeri gelmişken buradan paylaşmış olayım. Türkiye Asya'da bir ülke değildir, web sitenizde Avrupa'da yer alması gerekmektedir.

Yakında yeni bir girişim gelebilir!

Bu haberi sizlerle paylaşmamızın sebebi öncelikle sadece Türkiye değil tüm dünyada dikkatleri üzerine çekmiş Rocket Internet'in yeni web sitesinin yayına girmiş olduğu bilgisini vermekti. Elimiz değmişken biraz Türkiye'deki durumu ve birkaç duyumumuzu da paylaşmak istedim. Haberin sonlarına gelirken eteğimizdeki bir taşı daha dökelim ve bir başka duyumumuzu da paylaşalım.

Yine şirkete yakın kaynaklardan duyduğumuza göre Rocket Internet Türkiye'de 1-2 ay içinde yeni bir girişim duyuracakmış. Bu girişimin ne olacağını bilemiyoruz ama tabi bol miktarda düşünüyoruz. Hızlıca Rocket Internet'in sahip olduğu girişimlere bakınca Türkiye pazarı için entresan olabilecek birkaç girişim dikkatimizi çekiyor.

Foodpanda Şu anda Singapur, Malezya, Endonezya, Tayland, Vietnam, Tayvan, Hindistan ve Kolombiya'da hizmet vermekte olan yemek siparişi sitesi. Yani, Yemeksepeti klonu. Foodpanda ile Rocket Internet Türkiye pazarını hedefler mi derseniz, biraz iddialı bir giriş olur ve bu riski alacaklarını düşünmüyorum. Yine de aklımızın bir kenarında bulunsun.

Payleven Almanya merkezli şirket akıllı cihazları POS cihazına çevirip kredi kartı ile ödeme almayı kolaylaştıran Square'in klonu. Türkiye pazarı bu iş modeli için çok iştah kabartıcı olabilir ama regülasyonlardan dolayı Rocket Internet'in bu riske de gireceğini sanmıyorum.

Wimdu AirBnB klonu olan Wimdu zaten Türkiye operasyonunu başlatmış ama sonrasında bir sessizliğe bürünmüştü. Hatta hala wimdu.com.tr üzerinden Türkçe sayfalarına ulaşmanız mümkün. Son dönemlerde HemenKiralik.com'un yakaladığı yükseliş daha da hızlanmadan Rocket Internet Wimdu'yu pazarımıza tam anlamıyla tekrar sokmak isteyebilir ama açıkcası çok da Rocket Internet tarzı bir hareket olmaz. Onların operasyonunda birşey ya 1'dir ya 0. O yüzden denedik olmadı tekrar deneyelim yaparlar mı emin olamıyorum, göreceğiz.

Tricae Brezilya'ya pazarının Türkiye pazarı ile ne kadar bir tutulduğunu biliyorsunuzdur. Şu anda dünyadaki yatırım fonlarının büyük bölümü Brezilya ve Türkiye şeklinde bir sıralama ile gelişmekte olan internet pazarlarına odaklı yatırım planlarını yapıyorlar. O yüzden çocuk ve bebek ürünlerine odaklı Tricae modelinde bir girişim Türkiye için entresan olabilir diye düşünüyorum. Hali hazırda unnado.com ve bebekbezi.com gibi büyüme aşamasındaki girişimler varken Rocket Internet için ilgi çeken bir alan olabilir.

Elektronik ürünler

Son olarak Rocket Internet Türkiye pazarı için değerlendirebileceği e-ticaret alanı olarak elektronik ürünler pazarı dikkatimi çekiyor. Çünkü dünyanın birçok ülkesinde tamamen elektronik ve ev elektroniğine odaklı e-ticaret girişimleri bulunuyor. Ama bu noktada da şirketin böyle bir riski alacağını düşünmüyorum. Çünkü Türkiye internet pazarında zaten ekmeğini elektronikten çıkartan hem büyük e-ticaret siteleri var hem de bir çok Gold, Teknosa ve Vatan gibi büyük tedarikçilerin online operasyonları mevcut. Rocket için çok büyük risk olur ama tabi Samwer'ler riski severler orası ayrı konu.

Sadece Rocket Internet'in yeni web sitesini paylaşmak için başladığım haber nasıl bu noktalara geldi hayretler içindeyim. :) Ama olsun uzadı ama güzel bir paylaşım oldu sanırım. Bundan sonrasında yorumlarda fikirlerinizi paylaşırsanız daha da güzel olabilir...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.