Facebook: Türkiye'de sahte hesap sayısı daha fazla

Facebook: Türkiye'de sahte hesap sayısı daha fazla

Geçtiğimiz günlerde Facebook'un SEC dökümanlarında bazı yeni açıklamalarda bulundu. Sahte kullanıcı hesaplarına dair sayı veren dünyanın en büyük sosyal ağı Türkiye'nin de kulaklarını çınlattı.

Önce Facebook'un verdiği sayılara bakalım. Facebook, sitede 955 milyon kullanıcının yüzde 8.7'sine denk düşen 83 milyon sahte profil olduğunu ifade ediyor. Bunlardan 45 milyonu çifte hesaplar yani giriş bilgilerini unuttuğu için yeni bir hesap açanlar veya gizlilik amaçlı ikinci bir hesap açanlar. 23 milyonu ise evcil hayvanlar veya işletmeler için açılan, aslında Facebook sayfalarında yer bulması gereken profiller.

Diğer 14 milyon sahte hesap ki bu Facebook kullanıcılarının yüzde 1,5'una denk düşüyor, zararlı ve istenmeyen içerikler üreten profiller. Kısacası siber suçluların elindeki hesaplar. Bu hesaplar yüzdesel anlamda küçük olsa da ne kadar büyük etkiler bıraktığı meçhul..

Gelelim Türkiye tarafına

Facebook'un belli sayıda bir hesap üzerinde genelleme yaparak söylediğine göre ABD ve Avusturalya gibi gelişmiş ülkelerde sahte hesap sayısı, Endonezya ve Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere nispeten daha az.

< span style="font-size: small;">"We believe the percentage of accounts that are duplicate or false is meaningfully lower in developed markets such as the United States or Australia and higher in developing markets such as Indonesia and Turkey."

Yani Türkiye'nin sahte hesap ortalaması gelişmiş ülkelerin üzerinde. Söz konusu sahte hesap oranını yüzde 10 olarak kabul edersek Türkiye'den 3 milyon kadar sahte hesap olduğunu* hesaplayabiliriz ama bu iyimser bir hesap da olabilir. Zira ulusal abone kastırma teknikleri'mizin kendine has bir pazarı olduğunu pekala biliyoruz.

Facebook sahte hesapları daha iyi tespit etmek için taktiklerini geliştirdiğini söylese de bu bariz örneklerin fevkalade faal olması bir önlem alınıp alınmadığını düşündürüyor.

Zaman zaman gündeme gelen kullanıcı-hesap sayısı tartışmasının resmi cevaplar ile biraz olsun açıklığa kavuştuğunu sanıyorum ama küçük bir test yapmadan da geçmeyelim;

*Webrazzi Analitik'e göre Facebook'ta şu an Türkiye'den kayıtlı 30,7 milyon hesap var.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.