Zuckerberg Facebook telefonu yok diyor ama…

Zuckerberg Facebook telefonu yok diyor ama…

Facebook’un kendi cep telefonunu üreteceği çok uzun zamandır ortalıkta dolaşan bir dedikodu. Söylentilerin ilk ortaya çıktığı 2010 yılından bu yanan bu anlamda elle tutulur bir gelişme olmasa da, farklı kaynaklardan gelen ilginç iddialar konunun gündemden düşmesini de engelledi.

New York Times’tan Bloomberg’e kadar pek çok önemli yayın organının yıllardır izini sürdüğü Facebook telefonu ile ilgili olarak sessizliğini koruyan Mark Zuckerberg sonunda bir açıklama yaptı ve Facebook’un kendi telefonunu üretmesinin anlamlı bir hareket olmayacağını düşündüğünü söyledi.

Normal şartlarda konuyla ilgili bir numaralı isimden gelen bu tarz bir açıklamanın tüm dedikodulara bir son vermesi beklenir ama (tahmin edebileceğiniz gibi) pek de öyle olmadı.

Bunun birkaç nedeni var. İlki Zuckerberg’in açıklamayı yaparken kullanmayı tercih ettiği ifadenin yeterince net olmaması. Örneğin Zuck net bir şekilde “hayır, telefonla ilgimiz yok” demedi. Onun yerine şunları söylemeyi tercih etti: “Diğer işletim sistemleri ile de üretebileceğiniz pek çok şey var ama bir telefonun tamamını yapmak gibi değil. Bence bizim için de böyle bir şey yapmak pek anlamlı olmaz”.

Baktığınızda kimse Facebook’un bir telefonun tamamını yapacağını iddia etmiyor zaten. Söylenen Facebook’un kendi markası ile bir telefonun piyasaya çıkması için çalışmalar yaptığı. Facebook’un olası bir telefon projesinde ortaya koyacağı şeyler; ismi, kendi işletim sistemi ve sosyal platformu ile tam bir entegrasyon. Bir telefonu oluşturan diğer her şey bu konuda çalışacağı çözüm ortakları tarafından gerçekleştirilecek.

Zaten önceki söylentilerde bu çözüm ortağının HTC olduğundan bahsediliyordu. Bu açıdan baktığınızda Apple da kelimenin tam anlamı ile bir telefon yapmıyor. Kendi işletim sisteminin kullanıldığı iPhone’ların donanımları Apple’ın kontrolünde de olsa, çözüm ortakları tarafından üretiliyor ve bir araya getiriliyor.

Hisse değerinin 26,84 dolara kadar düştüğü şu günlerde Facebook için farklı bir kanal daha yaratarak, gelirlerini artırmak için alternatif çalışmalar yapmak pek de mantıksız değil. Facebook telefonu hayata geçer mi geçmez mi bilemeyiz, en azından kesin konuşmak mümkün değil ama en azından bir dönem yönetim kurulunda gündeme gelmiş olan konulardan biri olduğunu tahmin etmek de zor değil. Elindeki kaynaklar ve önündeki örneklerle Facebook’un mobil cihaz pastasını göz ardı etmiş olabileceğini düşünmek mümkün değil.

Dolayısıyla Zuckerberg görünüşte “hayır” dedi ama bu “hayır” sanki en azından “belki” anlamına da geliyor gibi…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.