Qualcomm Ventures'ın Avrupa yatırım listesinde Türkiye ilk sırada

Qualcomm Ventures'ın Avrupa yatırım listesinde Türkiye ilk sırada

Dünyanın en büyük akıllı telefon işlemci üreticisi Qualcomm'ın yatırım kolu Qualcomm Ventures, çoğunluğu Türkiye, Rusya ve Polonya pazarlarındaki mobil ekosisteme kullandırılmak üzere Avrupa'ya toplam 100 milyon euroluk (yaklaşık 122 milyon dolar) risk sermayesi fonu ayırdı. Qualcomm Ventures'ın 'evergreen' yani sürekli yenilenecek toplam 500 milyon dolarlık fonundan önemli bir payı bu üç ülke almış olacak.

Qualcomm Türkiye'nin Genel Müdürü Barış Ruacan'la sohbetimizde, Avrupa fonunun mobil alandaki girişimleri hedeflediğini, ülke bazında da Türkiye'deki girişimlerin öncelikli olacağını öğrendik. Ruacan, Batı Avrupa'da yatay seyreden mobil pazarlara kıyasla Türkiye, Rusya ve Polonya'da hem akıllı telefon hem de 3G veri kullanımında yüksek büyüme rakamlarının Qualcomm Ventures'ın stratejik planlamasında belirleyici olduğunu söyledi.

Qualcomm'dan gelen bu haber şirketin stratejisinde bir değişikliğe de işaret ediyor. Zira firma bugüne dek ağırlıkla kendi işlemci ve 3G altyapı teknolojilerine entegre edebileceği patent sahibi, donanım ve yazılım üreticilerine yatırım yapmayı tercih etmişti. Bu yıldan başlayarak, mobil ekosisteme, özellikle de uygulama geliştiricilere ciddi bir fon ayrılmış olacak. Ruacan, yatırımlarda Qualcomm'un sistemlerine entegrasyonunun artık temel kriter olmadığını, esasen Türkiye'deki mobil ekosistemi zenginleştirilmeyi hedeflediklerini söylüyor. Ruacan'dan aldığımız bir başka önemli bilgi de bu fonun bir kısmının 'tohum' sermayesi olarak da kullandırılacak olması.

Qualcomm Ventures'ın Avrupa ekibinden bir grup Ağustos'ta Türkiye'ye gelerek ilk toplantılarını yapacak. Görüşülecek firmaların 'kısa-listesi' henüz kesinleşmemiş, ama bu konuda bilgi alır almaz paylaşacağız. Ekibin bazı yerli risk sermayesi gruplarıyla da toplanacağını biliyoruz.

Bu arada geçen yıl düzenlenen mobil uygulama geliştirme yarışmasının bütçesi bu yıl artırılacak ve Türkiye'de ilk beşe giren geliştiriciler Avrupa'daki yarışmaya dahil edilecek. Ruacan bu yolla her yıl artan sayıda Türkiyeli uygulama geliştiricinin Qualcomm Ventures ve etkinliği yakından izleyen diğer risk sermayesi gruplarının karşısına çıkarılacağını söylüyor. Yarışmanı takvimi açıklanır açıklanmaz Webrazzi'de bulacaksınız.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.