Gamification (oyunlaştırma) kavramı dijital pazarlamada sıkça kullanılan gereçlerden biri haline geliyor. Bu alanda örnek uygulamalara imza atan San Fransisco merkezli yazılım firması Badgeville'ın EMEA bölgesi Genel Müdürü Scott Schnaars, şirketin 'gamefication' kavramını nasıl yorumladığını ve EMEA bölgesine ilişkin hedeflerini Webrazzi TV'ye anlattı.
SCOTT SCHNAARS İLE YAPTIĞIMIZ SÖYLEŞİNİN PIXELPLUS TARAFINDAN HAZIRLANAN ÇEVİRİSİ AŞAĞIDA:
Merhaba, bize katıldığın için teşekkürler Scott.
Davet ettiğiniz için çok teşekkür ederim.
Öncelikle bize Badgeville’den bahsedebilir misin?
Elbette. Badgeville oyunlaştırma (gamification) pazarında global bir liderdir. Yaklaşık 2 yıl önce kuruldu ve o zamandan bu yana hızla büyümekteyiz. Şu anda yaklaşık 200 müşterimiz var. Geçtiğimiz 20 ayda 40 milyon doların üzerinde girişim sermayesi topladık. Müşterilerimizin arasında Deloitte, Dell, IBM, American Express gibi büyük markalar ve yeni girişimler bulunuyor.
Peki şirketin nihai değeri nedir?
Bunu açıklayamayız (gülüyor)
25 milyon dolar gibi bir yatırım almıştınız? Son değerleme ne oldu?
Açıklamıyorum, hayır.
Peki neler yapıyorsunuz? Şirketin katma değeri nedir?
Badgevill olarak, bir şirketin web sitesinde var olan deneyimleri ve müşterilerimiz için değerli olan davranışları inceliyoruz. Mesela Samsung gibi bir şirket için en değerli davranışlardan ikisi, ürün numaralarının kaydedilmesi ve ürün hakkında yorum yazılmasıdır. Universal Music için değerli davranışlar, kullanıcıların diğer kullanıcıların yaptıkları nı takip etmesidir. Müşterilerimiz için en değerli olan davranışları inceliyoruz ve bu tür davranışları teşvik edecek deneyimler oluşturuyoruz. Davranışları etkilemek için birçok yol vardır. Oyunlaştırma da onlardan biridir. İtibar da davranışları daha uzun vadede etkileyen başka bir yoldur. Sosyal mekanikler de kullanmaya başladığımız diğer bir yol. Böylece Facebook’taki gerçek zamanlı etkinlik akışları, gerçek zamanlı bildirimler ve kişileri ve nesneleri takip etme olanağı gibi benzer mekanikleri genel deneyiminizde kullanabilirsiniz. Aslında tüm kullanıcı deneyimlerine ve buradan doğan tüm verilerie sahip olduğunuz bir deneyim oluşturuyor. Bu, sosyal mecrada var olan topluluğu çekerek markanın sahip olduğu platforma taşımaktadır.
Lütfen oyunlaştırmanın kapsamını biraz daha ayrıntılı açıklayabilir misin? Bilgisi olmayan izleyicilerimiz için oyunlaştırmanın tanımıyla başlayabilir misin?
Evet. Oyunlaştırma dediğimizde aklıma Zynga’nın, insanlara günde 4 saat boyunca sahte mısır ektirmekte kullandığı mekanikleri alarak bu mekanikler insanlara marka için değerli olan davranışları yaptırmakta kullanmak geliyor. Yine Universal Music’ten bahsedecek olursak, belirli sanatçıların en büyük hayranlarını belirleyen bir hayran programı oluşturduk. Bu davranışı etkilemek için oyun mekaniklerini kullanıyorlar, böylece insanlar, örneğin şu an en sevilen sanatçılardan olan LMFAO’nun en büyük hayranı statüsünü kazanmak için grupla daha sık etkileşime giriyor.
Amerika merkezli bir şirketsiniz, sen Londra ofisinde çalışıyorsun...
Evet. Genel merkezimiz San Francisco’nun hemen dışındaki Menlo Park, California’da. Avrupa’daki ofislerimiz de Londra’da.
Avrupa’da genişliyorsunuz ve şu an Türkiye’desin. Belli ki Türkiye’de ve bölgede genişlemeyi planlıyorsunuz. Bölge hakkında ne düşünüyorsun? Beklentileriniz neler?
Gerçekten burada büyük miktarda fırsat olduğunu düşünüyorum. Zengin bir ülke… Birçok büyük markalı şirketi var. Kalabalık bir ülke… Bu üçünü bir araya getirdiğinizde, bu üç unsurun evliliğinden, bölgeye gelen bir şirket için harika bir pazar ortaya çıkıyor.
Pixelplus ile çalışıyorsunuz değil mi? Bize bunun kapsamından bahseder misin?
Evet, bu konuda çok heyecanlıyız. Londra’ya taşınmayı düşünürken bana söylenenlerden biri “Hey, tek başına her şeyi halledemezsin. Kilit ortaklar bulman gerekecektir” idi. Ve Londra’ya taşınma konusunda karar verdiğim ilk günlerde, Türkiye gibi kilit ülkelerde bu kilit ortakların kim olabileceği hakkında bilgi topluyordum. Pixelplus, aradığım özellikler listesinin daima en üstündeydi. Bölgede uzun süredir bulunan bir ajans. Ülkedeki en büyük markalardan bazılarıyla olağanüstü ilişkileri var. Dile hakimler ve bölgede kendi başıma yapabileceğimden daha hızlı büyümemize yardım edebilirler.
Ve tabii ki Türkiye’de oyunlaştırma projelerinin uygulanması. Belki bazılarıyla ilgili çalışmaların vardır. Bizimle, örneğin Türkiye’de gördüğün en iyi ve en başarılı uygulamaları paylaşır mısın?
Bence birçok kuruluşun oyunlaştırmanın ilk zamanlarında karşılaştığı zorluklardan biri işi, web sitelerine bir oyun koymaktan ibaretmiş gibi algılamalarıdır. Eğer ben Pixelplus’taki dinlenme odasına bir Xbox yerleştirirsem, işi oyunlaştırmış olmam. Yaptığım şey dikkati işten alıp başka yere dağıtmak olur. Bence Pixelplus masaya bu konuda farklı bir bakış açısı getirdi; bir sitenin ve dijital deneyimin var olan içeriğiyle en uyumlu oyunlaştırılmuş deneyimin oluşturulması gibi.Böylece dikkati içerikten başka yere çekmek yerine içeriği geliştirmiş oluyorsunuz.
Oyunlaştırma açısından veya genel olarak Türkiye pazarıyla ilgili sorunlara gelirsek…
Hem oyunlaştırma açısından hem de genel olarak Türkiye pazarı konusunda çok heyecanlıyım. Burada önemli bir varlığı olan veya genel merkezi burada olan dünyanın en büyük markalarından bazılarına sahipsiniz. Etkileyebileceğimiz kişi sayısı muazzam. Birkaç gündür Pixelplus’tan arkadaşlarla buradayım. Birkaç toplantıya katıldık ve herkes çok heyecanlı. Artık içinde bulunduğumuz zamandan yılsonuna kadar yayılacak olan bazı büyük projelere başlayacağımız bir noktaya varmak üzereyiz. Bazı heyecan verici duyurular olacak.
Son soru. Oyunlaştırma neden bu kadar önemli?
Oyunlaştırma tamamen davranış yönetimi ile ilgilidir. İnsanların tutumlarını değiştirmeye yöneliktir, böylece işiniz için en fazla değer sağlayacak şekilde davranırlar. Ayrıca, şirket olarak işinizi etkilemenin en iyi yolunun insanların davranışlarını etkilemek olduğuna inanıyoruz. Oyunlaştırma bunun bir faktörü ve daha önce konuştuğumuz gibi sosyal mekanikler, itibar mekanikleri de insanların davranışlarını etkilemek ve nihayetinde onları işiniz için değerli davranışları yapmaya yöneltmenin diğer faktörleri.
Çok teşekkürler. Seni Türkiye’de tekrar ve daha sık görmeyi umuyoruz.
Harika bir sohbetti. Zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederim.