İş dünyasında Zynga ve Facebook kadar yakın çalışan iki bağımsız firmaya rastlamak pek de kolay değil. Zynga’nın çıkışını Facebook ile yapmasının ötesinde hemen hemen tüm iş modeli Facebook üzerine kurulu. Yani bir anlamda Facebook, Zynga’nın bugünlere gelebilmesinin en önemli etmenlerinden biri.
Diğer yandan Zynga, Facebook’un en büyük reklam vereni. Facebook’un tüm gelirlerinin çok önemli bir kısmını Zynga sağlıyor ama bunun ötesinde Zynga, milyonlarca kullanıcının her gün Facebook’a geri dönmelerini sağlayan önemli içeriklerin de mimarı. Durum böyle olunca da birbirlerinin büyümesine bu kadar katkı sağlayan iki firmanın çok yakın çalışıyor olması da sürpriz değil.
Tüm bunlara rağmen Zynga’nın kurucusu Mark Pintus bir röportajda Zynga ve Facebook arasındaki iplerin 2010 yılında kopma noktasına geldiğinden ilk kez bahsetti.
PandoDaily’de yayınlanan video röportajda Pincus, 2010 yılında iki firma arasında yaşanan krizin boyutunu ilgili “Her iki firmada ayrılmaya ve kendi yollarına gitmeye hazırdı. Biz oyunlarımızı Facebook’tan çekmeye, Facebook da oyunlarımızın kendi platformlarında yer almamasına hazırlanmıştı” sözleri ile özetliyor.
O dönemki krizi aşmak içinse iki Mark gecenin geç saatlerinde baş başa oturup konuşmuşlar ve yine Pincus’un sözleri ile “Hem kullanıcılar, hem de şirketler lehine en iyi durumun ne olacağını düşünmeye ve iki firmanın iş ortaklığının yürütülebilmesi için bir yol bulmaya” karar vermişler. Günün sonunda birbirlerine olan güvenlerini ortaya koyarak yola yine birlikte devam etmeye karar vermişler. Karşılıklı güvenleri iki Mark’ın çok uzun bir geçmişe dayanan arkadaşlarına da dayanıyor. Pincus’un Facebook’un ilk melek yatırımcılarından biri olması ve 2005 yılında sosyal ağın henüz ilk günlerinde 40 bin dolar yatırmış olması da diğer önemli bir detay. (Bu yatırımın değeri şu anda birkaç yüz milyon dolara ulaştı.)
Bu politik yanıtın altında ise aslında her iki firmanın da çıkarlarını düşünmesi yatırıyor. Facebook için Zynga’yı kaybetmek dünyanın sonu değil ama hem gelirlerinin yaklaşık yüzde 15’ni sağlayan en önemli iş ortağından mahrum kalmak, hem de giderek sadık hale gelen Zynga oyuncularının beklentilerini karşılayamama endişesi, rekabetin hareketlenmeye başladığı dönemde Facebook için açıkçası en iyi çözüm değil.
Diğer yandan Zynga’nın hemen hemen tüm iş modelinin Facebook üzerine kurulu olması dünyanın en büyük sosyal oyun firmasının durumunun biraz daha zor olduğunu gösteriyor. Yine de Zynga.com ile kötü bir senaryoya karşı kendi hazırlığını yapmış olması da, olası bir ayrılığın her zaman yeniden gündeme gelebileceğinin bir göstergesi.
İlerleyen zaman bize ne gösterecek bilinmez ama en azından şu an için her iki firmanın birbirlerinden daha iyi bir alternatifleri olmadığı da bir gerçek...