Risk sermayesinin gözü erken dönem şirketlerde

Risk sermayesinin gözü erken dönem şirketlerde

Dün yayınladığımız Fırat Demirel imzalı yazıda ABD’de internete yönelik tohum yatırımların arttığına dair CB Insights raporunu sizlerle paylaşmıştık. Benzer bir rapor da PricewaterhouseCoopers ve National Venture Capital’den geldi. İki kurumun birlikte hazırladıkları MoneyTree raporu ABD’de gerçekleştirilen yatırımlar arasında erken dönem şirketlerin öne çıktılarını ortaya koyuyor.

2012’nin ikinci çeyreğinin ele alındığı MoneyTree raporunda toplam 898 yatırım yer alıyor ve toplam yatırım miktarı 7 milyar dolar olarak görünüyor. Xconomy’nin haberine göre bu rakam, bir yıl öncenin aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 12 daha düşük. 2011’in aynı döneminde 8 milyar dolarla 1057 yatırım gerçekleşmişti.

MoneyTree raporu, CB Insights’ın rakamları ile paralel bir şekilde Haziran ayında biten 3 aylık dönemde özellikle erken dönem yatırımların ve yanı sıra yazılım sektörünün öne çıktığını gösteriyor.

Gerçekleşen 898 yatırımın 412’si erken dönem yatırımlar. Bu yatırımların toplam değeri ise 2,1 milyar doları buluyor. 63 adet tohum yatırımın değeri 199,4 milyon dolar olarak göze çarpıyor. Geçen yılın aynı döneminde ise değeri 422,8 milyon doları bulan 130 yatırım gerçekleşmişti.

İleri dönem yatırımlarda da bir gerileme görülüyor. Bu yılın 2. çeyreğinde gerçekleşen ileri dönem 193 yatırımın değeri 2,09 milyar dolar. Bir yıl öncesinde ise 2,97 milyar dolar değerinde 274 ileri dönem yatırım gerçekleşmişti.

Sektörlere bakıldığında ise en çok ilgi görenin yazılımın olduğu görülüyor. 2,3 milyar dolar yatırım alan yazılım firmalarının ardından 1,8 milyar dolar ile internet şirketleri geliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.