Nokia zararını azalttı, Ortadoğu ve Afrika'da düşüş var

Nokia zararını azalttı, Ortadoğu ve Afrika'da düşüş var

Bir zamanların tok satıcısı Nokia'nın kötü gidişi dün açıklanan 2012 ikinci çeyrek finansal sonuçlarında yumuşadı. Beklenenden daha az düşüş yaşanması borsaya da olumlu yansıdı. Diğer yandan Nokia'nın Ortadoğu ve Afrika'da yaşadığı gerileme dikkat çekti.

İkinci çeyrekte 1 milyar dolar operasyonel zarar açıklayan Nokia, geçen çeyrekle karşılaştırıldığında 600 milyon dolar karda. Zira ilk çeyrekteki kayıp 1.6 milyarı bulmuştu. Bu çeyrekte 9,21 milyar dolarlık satış yapan Nokia Lumia sevkiyatını da 2 katına çıkararak 4 milyon Lumia'yı pazara çıkarmış. Bu yükselişte önceki çeyrekte 220 Euro olan ortalama satış fiyatının bu çeyrekte 186 Euro'ya gerilemesi etkili olabilir.

Güncel Lumia cihazlarının Windows Phone 8'e yükseltilemeyecek olması tüketici tarafında olumsuz bir durum ancak Stephen Elop, tıpkı Google (Android) gibi, bu durumdan pek de gocunmadıklarını söylüyor. Android'in kötü durumunu göstererek kullanıcılarının bu duruma şükretmesini bekliyor.

Windows 8'in kesin çıkış tarihinin açıklanmasının Windows Phone satışlarına etki edeceği konuşulurken, Finlandiyalı şirketin borsada şu anda yüzde 7 oranında bir artış kaydetmiş görünüyor.

Ortadoğu ve Afrika'da yüzde 33 düşüş

Diğer yandan Ortadoğu ve Afrika bölgesi için 2. çeyrek Nokia için pek de iyi geçmemiş. Bu bölgelerde yüzde 33'lük düşüş var. 185 milyon dolara gerileyen satış tutarı, cihazlarda yüzde 5'lik bir düşüşe denk düşüyor.

Elop'un kritik 3. çeyrekte karlılığı yükseltip yükseltmeyeceği merak konusu ama eğer işler yolunda giderse, Nokia'nın yüzde 19.8'lik küresel pazar payını Samsung'un (20.7) üzerine çıkarma ihtimali var. Gartner'in rakamlarına göre Nokia 2007'nin 3. çeyreğinden bu yana akıllı telefon pazarında yüzde 51 geriledi ve 9.2'lik paya razı oldu.

Önümüzdeki dönem hem Nokia hem de Microsoft için önem taşıyor. Zira Microsoft da tarihinde ilk kez zarar açıkladı. Apple'ın 6. nesil iPhone'u yıl sonunda açıklaması bekleniyor ve son çeyrekte yine akıllı telefon üreticilerinin Apple fırtınasına maruz kalmaları sürpriz olmaz. Nokia'nın Ekim'de açıklaması beklenen yeni telefonları da eşzamanlı olarak piyasaya sürülmesi piyasayı oldukça hareketlendirecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.