iPad kullanımı her geçen gün artıyor. Şu anda Türkiye’de ne kadar iPad olduğu resmi olarak bilinmiyor olsa da farklı görüşlere göre* rakamın 100 bin ile 1 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor ve satışlar artarak devam ediyor. iPad konusunun önemi ise hem sayıları hızla artan bu kullanıcı kitlesinin kendine has alışkanlıklara sahip olması, hem de iPad’in kendi teknik özelliklerinin bu alışkanlıklarda rol oynuyor olması.
Artık iPad kullanıcıları kendi başlarına ayrıca değerlendirilebilecek bir kitle haline geldi. Bu kitlenin tüketim alışkanlıklarının da diğer benzer tüketici gruplarına göre daha yüksek olması da özellikle pazarlama il uğraşanlar için iPad kullanıcılarını daha yakından tanımayı zorunlu hale getiriyor.
Business Insider’ın üçüncüsünü düzenlediği araştırma ise tam olarak bu amaca hizmet ediyor ve iPad kullanım alışkanlıklarını ve dolayısıyla kullanıcıların tüketim alışkanlıklarına ışık tutmayı hedefliyor.
Kullanıcıların verdikleri 2242 yanıtın incelendiği araştırmaya göre iPad kullanıcıları teknolojiyi yakından takip ediyorlar. Kullanıcıların yüzde 44’ü eski iPad’lerini bir kenara bırakmış ve yeni iPad kullanıyorlar. Fakat eski iPad’leri kenara bırakmış olmaları onlardan vazgeçtikleri anlamına da gelmiyor. Araştırmaya göre iPad kullanıcılarının yarısının evlerinde birden fazla iPad bulunuyor.
iPad’in WiFi ve 3G modelleri arasında tercih yapmak konusunda da bir denge olduğu görülüyor. Kullanıcıların yaklaşık yüzde 45’i sadece WiFi özelliğine sahip modelleri tercih ederken, 3G tercih edenlerin oranı ise yüzde 55. Bunda özellikle GSM operatörlerinin satış ve kampanyalarının rolü büyük. Buna rağmen ilginç bir detay 3G özelliğine sahip iPad kullanıcılarının yüzde 52’si operatörlerinden bir data paketi satın almış değil. Türkiye’yi düşündüğümüzde bu oranın data paketine sahip olan kullanıcılar lehine biraz daha yüksek olduğunu tahmin edebiliriz.
iPad kullanım oranları da her geçen gün artıyor. Kullanıcıların yüzde 46,6’sı iPad’i günde 2 ila 5 saat arasında kullandıklarını söylüyorlar. 1 saatten az kullananların oranı yüzde 13,5 iken, 8 saatten fazla kullananlar yüzde 4,1. Üstelik kullanım oranları daha da artacak gibi görünüyor çünkü iPad kullanıcılarının yüzde 64’ü kullanım sürelerinin zaman içerinde arttığını belirtiyorlar.
iPad giderek kullanıcıların birinci bilgisayarı olmaya başladı. Kullanıcıların yüzde 53,3’ü hala diz üstü bilgisayarını birinci cihaz olarak kullandığını söylerken, iPad’i birinci cihaz olarak kullandığını söyleyenlerin oranı yüzde 46,7. Bu oran 2010 yılında ise sadece yüzde 29,1’de kalıyordu.
Sadece 3 yaşındaki iPad, bilgisayar kullanım oranları arasında birinci sıraya yerleşmeyi başardı bile. Kullanıcılar bilgisayar başında geçirdikleri sürenin yüzde 41’ini iPad’e ayırdıklarını söylüyorlar. Ardından yüzde 27 ile diz üstü bilgisayar ve yüzde 17 ile akıllı telefonlar geliyor. Masaüstü bilgisayarlara ayrılan süre de yine yüzde 17.
iPad’in en yüksek kullanım amacı yüzde 37,3 ile internette sörf yapmak. Ardından yüzde 21 ile iletişim geliyor. Video izlemek iPad kullanıcılarının zamanlarını yüzde 12,3 oranında ayırdıkları bir aktivite. Oyun oynamak yüzde 11, diğer uygulamalar ise yüzde 18 vakit alıyor.
Geliştiricilerin özellikle merak ettikleri soru ise tipik bir iPad kullanıcısının kaç farklı uygulama indirmiş olduğu. Araştırmaya katılanların yüzde 37,9’unun bu soruya yanıtı 20 ile 50 aralığında. Yüzde 33,5 ise 50’nin üzerinde uygulama indirmiş durumda.
Konu uygulama satın almaya geldiğinde ise tablo yine ilginç. Hiç uygulama satın almamış olanların oranı yüzde 7,6 iken 1 ile 5 arası uygulamaya para vermiş olan kullanıcıların oranı yüzde 25,3. 5-10 arası diyenler yüzde 21,6, 10-20 diyenler yüzde 23,6, 50’nin üzerinde uygulama satın almış olanlar ise yüzde 5,3 oranında.
Uygulamaların kullanıma oranı da oldukça yüksek. Katılımcıların yüzde 34,7’si 5 ila 10 uygulamayı düzenli olarak kullandıklarını söylüyorlar. 1-5 arası uygulamayı düzenli kullananlar yüzde 28,6, 10-20 uygulama kullananlar ise yüzde 26,6.
iPad e-kitap okumak için de popüler bir araç. Kullanıcıların yüzde 71’i cihazları ile e-kitap okuduklarını söylüyor. Yüzde 51,3 ile en çok tercih edilen forma ise iBook.
iPad kullanıcılarının diğer bir özelliği cihazlarına sadık olmaları. Başka bir tablet kullanmayı düşünmem diyenlerin oranı yüzde 84,1. 8 inçlik daha küçük bir iPad kullanmayı tercih eder misiniz sorusuna hayır yanıtını verenlerin oranı ise yüzde 69,8.
AÇIKLAMA: Yorumlardan da görebileceğiniz gibi yazının ilk halinde bahsedilen rakamlar Türkiye için biraz yüksek gibi görünüyor. Bu rakamlar mobil dünyayı değişik şekillerde ölçümleyen firmalar ile yapılan görüşmelerde bahsedilen, resmi olmayan rakamlar olduğu için düzeltme gereği duyduk. Ne yazık ki bu konuda daha resmi bir açıklama gelene kadar adetlerle ilgili bu tip karmaşalar da bir süre daha devam edecek gibi görünüyor.